IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За проекти за чистотата на въздуха са предвидени 120 млн. лв.

По това направление за финансиране от ОПОС могат да кандидатстват само местните власти

15:56 | 28.09.15 г.
За проекти за чистотата на въздуха са предвидени 120 млн. лв.

По новата програма „Околна среда“ общините ще могат да кандидатстват с проекти за подобряване на чистотата на въздуха. За целта са предвидени 120 млн. лв., каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По програмата могат да кандидатстват само местните власти, индивидуални бенефициенти не са допустими. Акцентът ще е върху пилотни и високоефективни иновативни проекти. Като пример за такива Василева посочи възможността да се поставят филтри на комините на сгради, където отоплението е на твърди горива. 

Тя отчете, че в някои населени места битовото отопление е основен източник на фини прахови частици (ФПЧ), но в големите градове градският транспорт замърсява повече.

"Броят на превишенията на годишна база и на средночасовите норми в България намалява, но все още не сме в рамките на нормите за ФПЧ", каза Василева и припомни, че срещу България върви наказателна процедура.

Тя обясни, че две работни групи търсят конкретен механизъм, по който хората на енергийни помощи да бъдат стимулирани да купуват по-качествени горива, които замърсяват по-малко – например по-висококалорийни въглища и сухи дърва. Сега част от домакинствата горят мокри дърва, които замърсяват повече, каза тя и допълни, че промяната няма да е факт през предстоящия отоплителен сезон.

Вчера Ивелина Василева каза, че законови промени предвиждат кметовете да бъдат санкционирани, ако не разработват програми за качеството на въздуха.

След замърсяването на въздуха в Русе министърът посочи, че е ограничено производството на едно от предприятията (б. р. – „Монтюпе“) и са наложени санкции на друго предприятие за смазочни масла, което превишило съдържанието на серен диоксид в емисиите. Продължават проверките в промишлената зона на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още