IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по заетостта ще дава ваучерите за обучение на безработни

"Доставчиците" на обучение ще бъдат включени в списък, публикуван на сайта на агенцията

15:16 | 13.10.15 г.
Агенцията по заетостта ще дава ваучерите за обучение на безработни

Правителството определи условията и реда, по който ще се предоставят ваучери за обучение на безработни и заети лица по приоритетна Ос 1 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) за новия регулаторен период ( 2014 – 2020 година).

За този период ваучерният механизъм ще бъде облекчен, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Ваучерите за обучение ще се предоставят от Агенцията по заетостта на заети и безработни лица – представители на целевите групи по съответните проекти по ОПРЧР.

Едно и също лице ще има право да получи в съответствие с критериите за допустимост само един ваучер за обучение за придобиване на професионална квалификация и само един ваучер за обучение за придобиване на ключова компетентност като заето лице, както и съответно само по един ваучер за обучение за придобиване на професионална квалификация и за обучение за придобиване на ключова компетентност като безработно лице. 

"Доставчиците" на обучение, чиито заявления са одобрени, подписват споразумение с Агенцията по заетостта по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика или упълномощено от него длъжностно лице, предвиждат одобрените правила.

В споразумението ще бъдат уредени подробно правата и задълженията на страните по него, в това число и отговорностите при неизпълнение. В него ще бъдат разписани и ангажиментите за вида на учебници и учебни помагала, вида на учебни кабинети и бази за практика. Също така ще има уредба и на ангажиментите за провеждане на обучение по ключови компетентности.

Обучаващите организации ще бъдат включени в списък, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта. Списъкът ще се публикува на сайта на агенцията и ще бъде достъпен до всички заинтересовани.

Лицата, получили ваучери за обучение, ще имат право самостоятелно да избират вида на обучението, неговата продължителност и институция, предлагаща обучение, сред включените в списъка.

Проектът предвижда предоставяне на ваучери за включване в обучение за първа, втора и трета квалификационна степен на професионална квалификация или за квалификация за част от професия, както и за обучение за придобиване на ключови компетентности.

Агенцията по заетостта ще изплаща на съответния доставчик на обучение за извършеното конкретно обучение средства, равни на номиналната стойност на предоставените ваучери на лицата за съответния курс. Заплащането ще се извършва срещу представяне на ваучер и копие от документ, удостоверяващ успешно завършено обучение от съответното лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още