IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са първите доставчици по „Училищен плод“

254-ма кандидати получиха право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната досега

14:58 | 20.10.15 г.
Одобрени са първите доставчици по „Училищен плод“

ДФ „Земеделие” обяви първите 254-ма кандидати, които имат право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната за Кампания 2015/2016 г. по схемата „Училищен плод”, съобщават от разплащателната агенция.

Още 125 заявления ще бъдат разгледани до 31 октомври. Част от участниците трябва да предоставят допълнителна информация на ДФ „Земеделие” или да отстранят непълноти и неточности в подадените документи.

По схемата „Училищен плод” децата получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови.

Качеството и грамажът се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят от местни покупки и от местни пазари. Целта е да бъдат стимулирани българските производители.

Бюджетът за Кампания 2015/2016 е 14 милиона лева.

Документи за подпомагане по „Училищен плод” се приемаха от 17 август до 23 септември в областните дирекции на ДФЗ.

Списъци с първите одобрени кандидати по схемата за учебната 2015/2016 г. са публикувани на сайта на схема „Училищен плод“.

Държавен фонд „Земеделие“ обяви и прием на заявления по схема „Училищно мляко“, което ще става в периода от 2 до 13 ноември.

В схемата могат да участват учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации, признати организации на производители и общини. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

„Училищно мляко“ ще обхване децата от 1-ви до 4-ти клас, както и тези в детските градини в държавните, общинските и частните заведения. Схемата има за цел да насърчи консумацията на прясно и кисело мляко и други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата.

В България „Училищно мляко“ се прилага от 2009 г., като интересът към нея до 2014 г. беше слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). В края на септември беше обнародвана и Наредба за условията и реда за прилагане на схема „Училищно мляко”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още