IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" подкани фермерите да побързат с изпълнението на проектите

Ако инвестициите не започнат навреме, контрактите ще бъдат прекратени

12:47 | 23.03.16 г.
Фонд "Земеделие" подкани фермерите да побързат с изпълнението на проектите

Държавен фонд „Земеделие“ подкани фермерите, спечелили евросредства по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., да побързат с изпълнението на проектите.

Според сключените договори земеделците са длъжни да започнат реалното изпълнение до девет месеца от подписването на контракта, ако инвестицията не включва строително-монтажни работи (СМР).

Изпълнението на проекта трябва да започне в срок до 12 месеца от подписването на договора, ако инвестицията включва строителство, информира ДФЗ. 

Фермерите трябва уведомят писмено Фонда, че са започнали изпълнението на проектите си, като представят: документ за авансово или частично плащане не по-малко от 20 на сто от одобрената финансова помощ, издадена фактура за сума над посочения размер, подписани приемно-предавателни протоколи за извършени дейности и други.

Документите трябва да бъдат изпратени с придружително писмо, в което изрично да се посочва номерът на договора, сключен с Фонда.

ДФ „Земеделие“  прекратява едностранно и без предизвестие договора в случай, че: фермерът не започне навреме изпълнението на одобрената инвестиция; не предоставя писмено доказателства за начало на инвестицията или доказателствата са на стойност по-малка от 20 на сто от размера на одобрената финансова помощ по договор.

В тези случаи ползвателят дължи на Фонда обезщетение в размер на полученото по договора плащане, както и неустойка - законната лихва върху получена сума, считано от датата, на която изтича срокът за стартиране на изпълнението на инвестицията.

Когато няма извършено плащане по договора, се дължи неустойка в размер на 5% от размера на одобрената финансова помощ.

Ползвателят не дължи неустойка, ако до шест месеца от сключването на договора уведоми Фонда, че се отказва от помощта и желае договорът да бъде прекратен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още