fallback

Още 274 фирми ще бъдат финансирани по програмата за иновации

Фирмите ще подобряват производствения си капацитет с допълнителни 141 млн. лв.

16:04 | 20.04.16 г.

Осигурени са допълнителни 141 млн. лв. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на още 274 проектни предложения от резервните списъци по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция в Министерство на икономиката.

Управляващият орган изготви анализ и установи, че в рамките на допустимия ресурс за увеличение на бюджета на процедурата могат да бъдат финансирани проектни предложения, които са включени в резервен списък, тоест преминали са успешно оценката и са получили над 66 точки, обясни Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството. 

В рамките на бюджета по трите крайни срока на кандидатстване за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ са предложени за финансиране 484 проектни предложения на стойност близо 260 млн. лв. Други 641 проектни предложения бяха включени в резервните списъци.

По първия краен срок на процедурата (за нискотехнологични промишлени производства) за допълнително финансиране са предложени общо 207 проектни предложения от резервния списък, от които 117 на малки и 90 на средни предприятия. 34 от тези проектни предложения са с място на изпълнение в Северозападна България.

По третия краен срок на процедурата (за сектори „Интензивни на знание услуги“) общо 67 проекта са предложени за допълнително финансиране, като 37 са микро, а 30 - малки предприятия. От тях 48 са в Северозападна България.

По втория краен срок, за високотехнологични промишлени производства, няма допълнително финансиране, тъй като всички одобрени проекти са получили финансиране в рамките на първоначално предвидения бюджет и по него няма резервен списък.

Оставащият до края на програмния период бюджет по процедури за подобряване на производствения капацитет в МСП ще бъде приоритетно разходван за финансиране на проектни предложения в сектора на високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства.

Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е първата обявена процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Тя предвижда подпомагане на малки и средни предприятия в три групи сектори на икономическа дейност.

По трите срока са оценени общо 1 326 проекти предложения. От тях 1 125 са класирани успешно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
fallback