IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 274 фирми ще бъдат финансирани по програмата за иновации

Фирмите ще подобряват производствения си капацитет с допълнителни 141 млн. лв.

16:04 | 20.04.16 г.
Още 274 фирми ще бъдат финансирани по програмата за иновации

Осигурени са допълнителни 141 млн. лв. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на още 274 проектни предложения от резервните списъци по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция в Министерство на икономиката.

Управляващият орган изготви анализ и установи, че в рамките на допустимия ресурс за увеличение на бюджета на процедурата могат да бъдат финансирани проектни предложения, които са включени в резервен списък, тоест преминали са успешно оценката и са получили над 66 точки, обясни Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството. 

В рамките на бюджета по трите крайни срока на кандидатстване за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ са предложени за финансиране 484 проектни предложения на стойност близо 260 млн. лв. Други 641 проектни предложения бяха включени в резервните списъци.

По първия краен срок на процедурата (за нискотехнологични промишлени производства) за допълнително финансиране са предложени общо 207 проектни предложения от резервния списък, от които 117 на малки и 90 на средни предприятия. 34 от тези проектни предложения са с място на изпълнение в Северозападна България.

По третия краен срок на процедурата (за сектори „Интензивни на знание услуги“) общо 67 проекта са предложени за допълнително финансиране, като 37 са микро, а 30 - малки предприятия. От тях 48 са в Северозападна България.

По втория краен срок, за високотехнологични промишлени производства, няма допълнително финансиране, тъй като всички одобрени проекти са получили финансиране в рамките на първоначално предвидения бюджет и по него няма резервен списък.

Оставащият до края на програмния период бюджет по процедури за подобряване на производствения капацитет в МСП ще бъде приоритетно разходван за финансиране на проектни предложения в сектора на високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства.

Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е първата обявена процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Тя предвижда подпомагане на малки и средни предприятия в три групи сектори на икономическа дейност.

По трите срока са оценени общо 1 326 проекти предложения. От тях 1 125 са класирани успешно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още