IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработни младежи ще бъдат обучени за парамедици

Проектът се финансира по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

16:05 | 22.06.16 г.
Безработни младежи ще бъдат обучени за парамедици

Младежи, регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа, ще получат възможност за безплатно обучение, с което да придобият квалификация за парамедик. Проектът се финансира по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез инициативата за младежка заетост на Европейския съюз, съобщава БТА.

Общо 30 младежи ще бъдат обучени за парамедици по проект "Нови възможности за младите хора", който се финансира от Европейския социален фонд, съобщи днес при началото на информационната кампания Христина Асенова от Международния алианц за развитие, който изпълнява проекта заедно с Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

Обучението ще продължи седем месеца, а младежите ще са с квалификация парамедик - трета степен. Това означава, че те ще могат да транспортират пострадали или болни хора, да оказват първа медицинска помощ и да асистират в спешни отделения.

При обучението си младежите ще получават по 10 лева стипендия за всеки присъствен ден, а ако не са от Варна - по 15 лева. След приключването на обучението на завършилите ще бъде осигурена работа за шест месеца в Център за спешна медицинска помощ или в болница.

Директорът на Спешна помощ във Варна Мая Рашева обясни, че в бъдеще младежите могат да намерят постоянна работа в центъра, а освен това ще имат възможност да надграждат уменията си до 4 степен парамедик, впоследствие - и до лекарски асистент.

По план началото на обучението трябва да започне на 15 септември.

Другата основна цел на проекта е установяването на неактивни младежи между 15 и 29 години, живеещи в област Варна, и насочването им към регистрация в Бюрата по труда или към връщане в образователната система. По тази линия на проекта ще бъдат обхванати 40 души.

Чрез сходни програми подготовка на парамедици за спешните центрове се организира в голям брой областни центрове, сред които Пловдив, Варна, Кърджали, Смолян, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Бургас.

Условията за участие, графикът на информационните дни, както и друга допълнителна информация са публикувани на специалната интернет страница на проекта www.aktivni-razgrad.eu.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още