IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 5 млн. лв. за предприемачеството по ОП "Човешки ресурси"

Безработицата в страната за първи път от 11 години е под средното ниво за ЕС, коментира социалният министър

20:09 | 02.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат 5 млн. лв. за предприемачеството по ОП "Човешки ресурси"

С 5 млн. лв. ще бъде подкрепено предприемачеството по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във Варна, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Програмата ще даде възможност да бъдат подпомогнати младите хора при разработването на бизнес планове, които след това да бъдат финансирани чрез инструментите за микрокредитиране. По този финансов инструмент са предвидени общо 12,5 млн. лв., които ще бъде насочени изцяло към младите хора.

Развитието на предприемачески умения у младите хора има значение не само за възможностите им да започнат бизнес, но и за цялостното им личностно развитие, коментира още социалният министър.

Зорница Русинова представи и други схеми по оперативната програма. По схемата "Младежка заетост" работят близо 10 хил. младежи, а над 12 хил. са заети по линия на "Обучение и заетост на младите хора". Голям интерес има също към схемата "Ново работно място" на стойност 100 млн. лв., добри резултати се очакват и по схемата "Активни" в размер на 26 млн. лева.

Русинова акцентира и върху въпроса с трайно безработните, при които проблем е или ранното отпадане от училище, или липсата на активност.

По думите й като цяло безработицата в страната ни за първи път от 11 години е под средноевропейското ниво, договорени са 235 млн. лв. за изпълнение на младежката гаранция.

Министърът на труда и социалната политика е запознала младежите от ГЕРБ с промените в Семейния кодекс във връзка с осиновяванията, новите предложения в Закона за насърчаване на заетостта, както и с подготовката на нов Закон за социалните услуги, допълва още БТА.

Разяснила е и предстоящата реформа в ТЕЛК, както и че годишно за хората с увреждания се отделят близо 2 млрд. лв. - за инвалидни пенсии, добавки, помощни средства, винетки и други. Една от основните цели на реформата е този ресурс да бъде насочен към най-нуждаещите се, обясни Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още