IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината разплащат 100 млн. лв. по програма Региони в растеж

370 млн. лв. ще бъдат насочени към Фонда на фондовете

13:31 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До края на годината по оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 ще бъдат разплатени около 100 млн. лв. Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по направленията за техническа помощ и пътна инфраструктура.

Това съобщи в Плевен заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОПРР, на заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

До края на годината или в началото на следващата, след съответните проверки, сертифицираните плащания ще бъдат подадени за възстановяване от ЕК. 

Николова подчерта, че страната ни няма притеснение за изпълнението на програмата по отношение на изискванията на ЕК за обем реализирани проекти и усвоени средства към края на 2018 г.

„Сертифицираните разходи, които трябва да отчетем към ЕК до края на 2018 г., са 159 млн. лв. от бюджета на програмата. Последните анализи ни дават основание за оптимистичната прогноза“, уточни Николова. 

Към днешна дата 76% от ресурса програмата, която е с бюджет 3 млрд. лева, е отворен за кандидатстване от бенефициентите, а още догодина ще има достъп до 100%.

Комитетът за наблюдение на ОПРР одобри правила, според които в работата на органа ще могат да бъдат включвани допълнителни представители на неправителствени организации в зависимост от темите, които се дискутират. 

Членовете на комитета дадоха зелена светлина на Управляващия орган да сключи финансово споразумение с Фонда на фондовете, което дава възможност 370 млн. лв. от програмата да бъдат насочени за допълнителни инвестиции към проекти за обновяване на  градската среда и туристическа инфраструктура под формата на комплексни и интегрирани туристически проекти.

В рамките на заседанието беше уточнено, че още в началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства със своето проектно предложение за близо 164 млн. лв. по проекта за реформа в спешната помощ. 

През следващата година 28 малки града ще могат да кандидатстват с проекти по програмата, ако бъдат спестени средства след провеждане на обществени поръчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още