IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. общините ще ползват финансови инструменти от Фонда на фондовете

Местните администрации трябва да подготвят проектите си за градско развитие до средата на следващата година

14:59 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От втората половина на 2017 г. общините ще могат да ползват финансовите инструменти от Фонда на фондовете, за да осъществят проектите си за градско развитие и туризъм по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която взе участие в конференцията „Форум Градът“. 

За финансови инструменти се предвижда да бъдат заделени 370 млн. лв. или 12% от бюджета на оперативната програма. Те ще бъдат разпределени в общо три фонда за градско развитие - за София, за Северна и за Южна България. По този начин ще се реализират проекти на 39 общини за енергийна ефективност, градски транспорт, спортна инфраструктура и спортни обекти, както и туризъм.

По линия на оперативната програма е планирано до 2020 г. да бъдат инвестирани над 3 млрд. лв., като над 1,6 млрд. лв. са предназначени за 39-те големи български града. 

До края на годината регионалното министерство трябва да прехвърли тези 370 млн. лв. към Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти), който ще структурира трите регионални фонда.

Очаквам от средата на следващата година тези фондове не само да са избрани, а и вече да функционират – да бъдат подавани проекти към тях, каза Деница Николова. Това по думите й означава, че до средата на 2017 г. общините трябва да са подготвили проектите си за градско развитие, а през втората половина на годината те да бъдат кредитирани за реализацията им.

„Те към момента трябва да се готвят с тези проекти, защото подготовката изисква време – необходими са бизнес план за възвръщането на инвестицията и технически проект“, каза тя.

Въпреки че като цяло проектите ще бъдат реализирани чрез кредитиране, за определени техни елементи Фондът на фондовете ще може да предлага безвъзмездно финансиране, ако проектите не могат да реализират приходи.

Фондът на фондовете ще оперира с 600 млн. евро, от които близо една трета ще са за проекти за регионите, заяви директорът на структурата Валери Белчев пред участниците във форума. Той припомни, че Фондът централизира финансовите инструменти на отделните оперативни програми.

Валери Белчев съобщи, че до две седмици започва работата по създаването на регионалните фондове и комуникацията с банките. Предстои да бъдат организирани обществени поръчки за избор на финансови посредници.

Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините (НСОРБ) настоя финансовите инструменти да не бъдат използвани само за градските зони, а и за цялостното развитие на общините. Тя обърна внимание на кметовете да заложат клаузи, свързани с качеството, в договорите с изпълнителите на проектите.

Деница Николова съобщи още, че към днешна дата е разпределен малко над  17% от ресурсът на програмата "Региони в растеж". Основните разходи ще са догодина, когато реално ще се проведат повечето обществени поръчки и ще се сключат най-много договори. 

Тя очаква до края на 2017 г. да бъдат разплатени над 700 млн. лв. по проекти по програмата и да бъдат обявени процедури за обществени поръчки от близо 1 млрд. лв. В момента 75% от средствата на програмата са отворени за кандидатстване, допълни тя.

В началото на 2017 г. се очаква да стартира проектът за реформа в спешната помощ с ресурс от 164 млн.лв. Проектът също се финансира от регионалната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още