IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината България може да има нов кораб за борба с нефтените разливи

Дрон ще следи за чистотата на Черно море

14:38 | 31.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се до края на годината да приключи изборът на нов кораб за борба с нефтените разливи. Това заяви в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски по време на срещата на високо ниво по повод Международния ден на Черно море - 31 октомври. Със събитието се отбелязва 20-та годишнина от подписването на Стратегическия план за действие за Черно море, съобщи транспортното министерство.

Процедурата за избор на кораб за борба с разливите се провежда от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), като намеренията са той да бъде позициониран в Бургаския залив. Друг такъв кораб в Черно море има в румънското пристанище Констанца, добави още транспортният министър.

Той коментира още, че се работи по проект за изграждане на железопътна линия от Централна гара-Бургас до летището в квартал "Сарафово". Обследва се и възможността за трасе от типа лека градска железница, която да достигне до курорта "Слънчев бряг", предаде БТА. 

До края на тази година предстои да започне подаването на проекти по програма „Черноморски басейн 2014-2020“, в която България участва с всички партниращи държави, заяви на същия форум министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Програмата е с бюджет над 56 млн. евро, а съвместните проекти трябва да се изпълняват най-малко от три държави в партньорство, информира регионалното министерство.

Регионалният министър подчерта значението на инвестициите чрез оперативните програми и по-малките трансгранични програми с Турция, Румъния, програмите „Дунав“ и „Балкани – Средиземно море“.

Тя припомни, че в предишния мандат на правителството е приета интегрирана пространствена схема за развитието на територията на страната. Предстои да бъдат разработени интегрирана морска политика и интегриран план за пространствено развитие на Черноморския басейн и регион, коментира тя по повод пилотният проект за пространствен план за развитието на Черноморския басейн в България и Румъния.

Близо 350 млн. лева са инвестирани за чистота на морската вода по програма "Околна среда“ 2007-2013, припомни министърът на околната среда Ивелина Василева. Средствата са вложени в изграждане и реконструиране на пречиствателни станции по крайбрежието. Три са новите съоръжения - Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол. По новата оперативна програма ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в "Златни пясъци", с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

Междувременно в Бургас бе представен дрон, който ще обследва чистотата на Черно море. Инвестицията е в размер на 170 хил. лева, а апаратът ще се използва и за разрешаване на проблеми, свързани с бедствия и аварии както в морската акватория, така и на сушата.

Дронът е произведен е в Швеция и може да изследва чистотата на Черно море, отдалечавайки се на над 20 км от пилотния пункт, съобщи БТА.

Снабден е с камери, които могат да видят детайл и на дъното на морето, каза проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН. Обучения с машината ще преминат представители на община Бургас и на Института по океанология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
Първо да почнем да добиваме, че после кораб. Апропо, не е ли редно Лукойл да купи кораба, щото те го потребяват нефта, и не е редно държавата да им чисти след тях на наши разноски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още