IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национален план ще насърчава използването на биомаса

В България за последните 20 години всички горскостопански показатели бележат ръст, твърди ИАГ

13:59 | 10.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Национален план за действие ще насърчава използването на биомаса за производство на енергия. Това стана ясно на форум в Банско, в който участваха експерти от осем европейски държави, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). 

На международната среща специалистите от Испания, Финландия, Франция, Италия, Латвия, Румъния, Словения и България са обсъждали устойчивото ползване на горската биомаса като възобновяем енергиен източник.

Участниците в срещата са били единодушни, че използването на горите е необходимо да бъде подчинено на балансиран подход, отчитащ не само икономическите нужди, но също така екологичната и социална роля на горите.

По време на форума е обсъден потенциалът на биомасата в България и ролята на българските гори в прехода към биоикономиката, потребностите на горската промишленост, както и реалните възможности за производство на топлинна и електроенергия от дървесна биомаса.

Представеният анализ показал, че България е страна, в която за последните 20 години всички горскостопански показатели бележат ръст. Нарастването на залесените територии, както и увеличаване на прираста на дървесина, са добра предпоставка за устойчивото използване на горската биомаса у нас, информира ИАГ.

Форумът е организиран от Агенцията по проект „Регионални политики за устойчива биоенергия“ по програма ИНТЕРРЕГ. Водещ партньор е Горският технологичен център на Каталуния, Испания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още