fallback

ЕК отново подкани България да изпълни изисквания за биометричните паспорти

Брюксел за втори път започва наказателна процедура срещу страната ни заради това нарушение

17:53 | 19.07.17 г. 5

Европейската комисия (ЕК) стартира първата стъпка от наказателна процедура срещу България във връзка с неизпълнение на изисквания, свързани с биометричните документи за самоличност, съобщиха от Брюксел.

Процедурата започва отначало, въпреки че през ноември 2016 година ЕК заведе дело срещу България по този казус. От Брюксел днес признават, че делото е прекратено по "процедурни причини".

Сега България има срок от два месеца да се съобрази с европейските изисквания, по които от страната ни се очаква да изгради единно звено, отговорно за обмена на информация в биометричните документи.

Според европейското законодателство страните в общността трябва да създадат такова звено, което да гарантира обмен на информацията, свързана например с изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в документите за самоличност с електронни чипове, както и в разрешителните за пребиваване на граждани на трети страни в ЕС.

Заради липсата на единното звено властите в другите страни от ЕС не са имали достъп до пръстовите отпечатъци в документите на гражданите с български паспорти, пише още ЕК.

Срокът за създаването на това звено е изтекъл през май 2012 година. Заради неизпълнението на това изискване ЕК вече започна една процедура срещу България през 2014 година. През ноември 2016 година тя стигна и до Съда на ЕС и след това беше прекратена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
fallback