IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК заведе дело срещу България за неизпълнени разпоредби за електронните паспорти

Страната не е създала единно звено за контакт за обмен на информация между държавите членки

14:33 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Еврокомисията реши да заведе дело в Съда на ЕС срещу България, която не е изпълнила изискването за създаване на единно звено за контакт, гарантиращо задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите.

Създаването на такова звено за контакт е задължително. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави, информира Европейската комисия. 

С обмена на сертификати посредством единните звена за контакт се предотвратява евентуален неразрешен прочит на биометричните характеристики, които се съхраняват в цифров формат в документите, а компетентните органи на държавите членки получават сигурен достъп до информацията в чиповете на биометричните паспорти, документи за пътуване и разрешения за пребиваване, издадени от други държави членки.

България не е въвела този важен аспект от законодателството на ЕС относно сигурността на документите, с което лишава другите държави членки от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, се казва още в съобщението.

Срокът за въвеждането на всички единни звена за контакт е бил 20 май 2012 г. Във връзка с това през януари 2014 г. Комисията е пратила до българските компетентни органи официално уведомително писмо, а през април 2015 г. — мотивирано становище. Тъй като съответните разпоредби все още не са въведени в България, днес Комисията завежда дело срещу държавата в Съда на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още