IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови съмнения около задължителната пръстова идентификация

Често пръстовите идентификатори не могат да приемат отпечатъка на пациента, твърди специалист

11:33 | 02.11.16 г.
<p>
	<em><span lang="bg-BG">Снимка: </span><span lang="en-US">Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg&nbsp;</span></em></p>

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg 

Сегашната система с личните карти в болниците работеше добре и предоставяше достатъчен механизъм за контрол. Това заяви проф. Атанас Щерев от Медицински комплекс "Щерев" в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria по повод старта на системата и нейния ефект при контрола на разходите в болниците.

Когато внедряваме пръстовия идентификатор се оказва, че самият хардуер не е достатъчно добър и често не приема пръстовите отпечатъци, каза проф. Щерев. В условия на спешност, като в една акушер-гинекологична болница, подобни забавяния са недопустими, добави той. 

Когато говорим за вътреболнични инфекции, знаем, че те се предават предимно по ръцете и върху едно устройство да се слага отпечатък един след друг на пациенти не е най-добрият начин да се предпазим от тях, каза още проф. Щерев. От друга страна дезинфекцията на ръцете ги прави влажни и не дава възможност на устройството да реагира и сме принудени да я правим както досега с лични карти, допълни той. 

Пръстовите идентификатори противоречат на директива 2016/680 на европарламента, в която е описано при какви случаи може да се вземат биометрични данни, посочи още той и допълни, че в другите държави в ЕС не се използват пръстови отпечатъци и съмнението за ефекта от контрола остава.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви, че е редно болниците да бъдат компенсирани от НЗОК за този разход за новите четци.

Крайният резултат за контрола от пръстовите отпечатъци ще бъде близък до този с личните карти, каза доц. Спасков. Според него това е просто едно по-технологизирано връщане в миналото, когато също са изисквали пръстови отпечатъци. 

Още от разговорите може да видите в Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още