fallback

Могат ли Германия и Франция да спечелят битката срещу евроскептицизма?

България е на ръба като поведение в европейското семейство, смята Милен Керемедчиев

11:50 | 14.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новото споразумение между Германия и Франция в областта на сигурността е послание към евроскептиците и към създаващия се югоизточен фронт Италия – Полша. Проблемът е, че Берлин и Париж са в много тежка вътрешнополитическа и външнополитическа ситуация. Така коментира надигащия се евроскептицизъм Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Франция и Германия от много години движат Европейския съюз (ЕС), но преди бяха подкрепяни от Великобритания, Италия, Испания и най-вече от САЩ. Тогава, преди толкова години, това беше наистина един много силен двигател за подем на Европа. Сега всичко това е разбито, каза дипломатът.

"Настроенията от САЩ са антиевропейски. Преобладават мнения против политиката на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон от гледна точка на екология и опазване на околната среда. Великобритания в момента е в изключително тежка криза, Италия категорично върви по друг път. Така че двете държави правят отчаян опит да продължат да бъдат двата стълба, единствените два стълба на европейската стабилност".

Той коментира, че е необходимо Еманюел Макрон първо да успокои политическата ситуация във Франция.

Според него новият лидер на Християндемократическия съюз в Германия Анегрет Крамп-Каренбауер е по-консервативна от Ангела Меркел.

"Тя трябва да излезе много бързо от сянката на канцлера Меркел. Даже очаквам тя да смени Меркел преди изтичането на мандата й като канцлер. Колкото по-бързо Каренбауер започне да управлява не само партията, но и държавата, толкова по-бързо ще успее да успокои напреженията", смята Керемедчиев.

Той говори и за външната политика на българското правителство.

"България е на ръба като поведение в европейското семейство. Правителството по-скоро говори с езика на Вишеградската четворка. България в момента има леко шизофренна външна политика. От една страна, се говори твърдо против мигрантската криза и за защита на външните граници, от друга страна, правителството продължава да се опитва да се явява като близък съюзник на Германия, особено на отиващия си канцлер Меркел", посочи бившият заместник-министър на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
fallback