IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни отправи нови препоръки за реформи в съдебната система

Комисията препоръчва обновяване на Висшия съдебен съвет и предлага координацията на борбата с корупцията да се повери на една институция

17:16 | 18.07.12 г.
<p>
	<em>Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу      Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) дава близо двайсет нови препоръки за подобряване на работата на съдебната и изпълнителната власт в България, така че до края на 2013 г. страната ни да разполага с ефективна система за борба с корупцията и организираната престъпност, които налагат постоянния мониторинг от страна на европейските институции към страната ни.

При днешното официално представяне на докладите за напредъка на двете новоприсъединили се държави - България и Румъния, в областта на съдебната и правораздавателната власт, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че въпреки постигнатите добри резултати от страната ни през последните пет години, все още има редица празноти в законодателството и общите политики, които българските институции трябва да преодолеят.

Борбата с организираната престъпност и корупцията заемат основно място в анализа на европейските служби.

„Макар след 2010 г. България да инвестира средства и административен ресурс в подобряването на институционалната и правната рамка за борбата с организираната престъпност, налице са само ограничени резултати“, се посочва в доклада.

Като наблягат на факта, че за последните три години в страната са обявени присъди само по няколко значими дела, евроекспертите посочват, че в същото време са „постановени оправдателни присъди за случаи, по които публично известните доказателства пораждаха очаквания за осъдителни присъди“.

В тази връзка ЕК отбелязва със загриженост, че от 2006 г. досега страната бележи слаби резултати при разкриването на поръчковите убийства, като от 33-те наблюдавани от комисията случаи, са образувани едва четири съдебни дела, като разследването по другите дела все още не е приключило.

В тази връзка Еврокомисията подчертава, че редовно получава оплаквания от български граждани и чуждестранни инвеститори за бездействие от страна на съдебната система и за предполагаеми тайни споразумения с организираната престъпност на местно ниво.

Изводите от доклада са подкрепени и от анкети сред българските граждани, които са коментирали крайно неефективните мерки в борбата с корупцията и организираната престъпност в страната.

Загрижеността във връзка с корупцията в България приема значителни мащаби – 96% от българите смятат корупцията за сериозен проблем, като 68 % от анкетираните са категорични, че ситуацията остава непроменена и дори се влошава спрямо 2007 г., се посочва в документа.

Сред всички държави членки на ЕС в България има най-негативни схващания и за разпространението на корупцията в съдебната система. През септември 2011 г. 76% от участвалите в подобна анкета смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред магистратите, се посочва в доклада.

В доклада се посочват и констатации на Европол, които „посочват организираната престъпност в България за уникална в целия ЕС, доколкото тя упражнява значително влияние върху икономиката, което от своя страна води до влияние върху политическия процес и държавните институции“.

 

По данни на Европол годишният оборот на дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в България се оценява на 1,8 млрд. EUR, или 4,8 % от годишния БВП, се посочва още в доклада.

В тази връзка една от препоръките към страната ни е, че България се нуждае от ясни и ефективни процедури и практики и от по-добри способи за сътрудничество с европейските структури, за да постигне успех по значимите дела за организирани престъпни деяния.

Извършването на цялостна независима оценка на провалилите се дела с подкрепата на партньори от ЕС и предприемането на корективни мерки под формата на план за действие изглежда най-ясният начин за постигане на напредък, се посочва в доклада.

По отношение на реформата в съдебната власт препоръките на ЕК са за обновяване на състава на Висшия съдебен съвет, който да проведе реформа из основи и да се изготви и изпълни средносрочна стратегия за човешките ресурси в съдебната система, която да се основава на анализ на нуждите и натовареността на съдилищата.

Конкретни препоръки има и към новия главен прокурор, чиято цел трябва да бъде завършването на работата по новия Наказателен кодекс, както и да гарантира откритото участие на всички значими неправителствени и съсловни организации при определянето и наблюдението на стратегиите за реформи.

Еврокомисията препоръчва на България да направи повторна проверка на провалилите се дела срещу престъпните групировки, като се анализират слабостите, както в следствието и прокуратурата, така и при защитата на свидетелите.

За ефективна борба с организирана престъпност се предлага още членовете на новата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество „да се назначават въз основа на тяхната професионална етика, а останалите институции, най-вече прокуратурата, напълно да съдействат за работата на комисията и да гарантират бързи решения от Върховния касационен съд, за да се запази нейният авторитет“.

По отношение на борбата с копурцията Еврокомисията настоява да се използва натрупаният опит от минали случаи, за да се подобри работата на полицията, прокуратурата и съдилищата.

Предлага се също координацията между институциите да се повери на една-единствена институция, която да следи и докладва за резултатите от прилагането на стратегията за противодействие на корупцията във всички държавни структури и да поддържа нова независима система за наблюдение, в която участва гражданското общество.

В тази връзка са нужни и промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, така че да могат ефективно да се налагат наказания, които имат възпиращо действие, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още