IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпи с една позиция до 61 място в класацията за икономическа свобода

Индексът у нас е по-висок от средния в световен мащаб, но е по-нисък от средния за Европа, сочи класацията на Фондация „Херитидж” и WSJ

12:13 | 12.01.12 г.
България отстъпи с една позиция до 61 място в класацията за икономическа свобода

България е на 61 място в света по икономическа свобода в класацията на The Heritage Foundation и The Wall Street Journal.

Страната ни е паднала с една позиция в подреждането спрямо миналата година. Средният индекс на икономическа свобода се е понижил с 0,2 пункта до 64,7 пункта. 

Фондацията отбелязва, че индексът на икономическата свобода у нас е по-висок от средния в глобален план (59,5 пункта), но е по-нисък от средния за Европа.

От фондацията и изданието не отчитат промяна в показателите „права на собственост“, „свобода на инвестициите“ и „финансова свобода“. Фискалната свобода, паричната свобода и свободата на работната сила са се подобрили според Heritage. Влошаване е отчетено при свободата от корупция, правителствените разходи и свободата на търговията.

Страната ни е на 27-мо място по икономическа свобода от 43-те европейски държави в класацията. В първата световна петица от страните в Европа попада единствено Швейцария. Следват я Ирландия, Дания, Люксембург, Великобритания, Холандия, Естония, Финландия.

В подобна класация, само че на канадския институт „Фрейзър”, България беше класирана на 28-мо място.

Като основна заплаха за икономическата свобода в Европа е посочена дълговата криза, посочват авторите на класацията. Заради влошената икономическа ситуация повечето от европейските държави са паднали в класирането си.

САЩ за четвърта поредна година са се смъкнали в подреждането (10-та позиция) заради резкия ръст на публичните разходи.

Румъния е класирана веднага след България на 62 позиция в класацията по икономическа свобода. След нас са подредени страни като Полша, Франция, Португалия, Словения, Хърватия, Италия, Бразилия.

В дъното на класацията е поставена Северна Корея. С най-несвободни икономики са още Зимбабве, Куба, Либия, Еритрея, Венецуела, Бирма и други.

За 18-та поредна година Хонконг оглавява класацията на Heritage по икономическа свобода. Първата петица се допълва от Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Швейцария.

Като цяло обаче икономиките от Азиатско-тихоокеанския регион са сред най-несвободните в света. Средният индекс на икономическа свобода за района е под 58 пункта, което го класира на пето място сред основните шест световни региони.

Общо 27 от 41 азиатски държави са определени като несвободни или потиснати. Отчетено е понижение на индекса на икономическа свобода дори във водещи икономики като Китай и Япония.

Най-сериозно подобрение на икономическата свобода се отчита за региона на Субсахарска Африка. То обаче се дължи основно на големия пробив на о. Мавриций. Страната е първата от 48-те държави в региона, която намира място в топ 10 на класацията. Значително покачване на индекса на икономическа свобода е регистрирано също така в Ботсвана и Руанда.

The Wall Street Journal посочва, че като цяло през 2012 г. се наблюдава спад в глобалния индекс на икономическата свобода, който се дължи основно на резкия ръст на правителствените разходи. Средно те са се увеличили от 33,5% от БВП през миналата година до 35,2% през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още