fallback

Банки вече чертаят преместването на операции извън Великобритания

Правото на свободно осъществяване на дейност в ЕС може да се превърне в нужда от сдобиване с лиценз

14:45 | 27.06.16 г. 10
Автор - снимка
Създател

Някои банки вече започнаха да предприемат действия по преместване на операциите извън Великобритания, но голяма част от техните служители ще трябва да почакат няколко месеца, за да разберат колко хиляди от тях ще бъдат помолени да отидат в други горещи финансови точки като Франкфурт, Париж и Дъблин, пише Financial Times.

Инвестиционни банки, които дариха значителни средства за кампанията по оставане на Острова в Европейския съюз (ЕС), реагираха незабавно на резултатите от референдума, като някои от най-големите институции в Лондон вече се обръщат към регулаторите, за да си набавят лицензи, и правят списъци с директорите, които ще се местят.

Големите американски банки - JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley — имат големи по обем операции, които осигуряват препитанието на десетки хиляди във Великобритания. В исторически план те основаха регулирания си бизнес във Великобритания и след това използваха своя европейски паспорт, за да осъществяват дейност в останалата част на 28-членния блок.

Но адвокати предупреждават, че след Brexit те най-вероятно ще се нуждаят от нов правен дом. Ето защо те се готвят да преместят поне част от работата си в градове като Франкфурт, Париж и Дъблин.

Британските банки преосмислят какво да правят с клиентите, които търгуват европейски ценни книжа, за разлика от британски, защото мнозина анализатори допускат, че клирингът на тези продукти ще се премести на континента.

Преди вота от HSBC заявиха, че могат да преместят до 1000 души в Париж в случай на Brexit. Но тъй като банката вече има офис в Париж, може да отложи всяко решение за момента точно преди излизането на Великобритания да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
fallback