IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България в топ 10 в Европа по отворени данни

Вече са отворени 116 бази данни с обществено значима информация, отчете вицепремиерът Румяна Бъчварова

17:02 | 03.12.15 г.
България в топ 10 в Европа по отворени данни

България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова, като се позова на последното изследване на Европейската комисия за достъпа до обществена информация в Европа (Open Data Maturity in Europe 2015). „Преди година България дори не беше в класацията, защото даже нямаше портал, сега вече сме в топ 10”, подчерта вицепремиерът, цитирана от пресцентъра на кабинета.

Тя откри конференцията „Време за данни“ в София Тех Парк. Събитието се организира от Посолството на Великобритания, съвместно с екипа на вицепремиера. 

Според изследването за отворените данни в лидерската група попадат Великобритания, Естония и Франция. „Това означава, че благодарение на усилията ни тази година вече сме в групата на лидерите, които определят тенденциите в тази област“, подчерта Бъчварова.

В съобщението се припомня, че в началото на мандата си вицепремиерът пое ангажимент да отвори 119 бази данни до края на 2015 година, като до момента вече са отворени 116. Сред тях има редица обществено значими данни.

При откриването на конференцията британският посланик Ема Хопкинс определи отварянето на данните като изключително важно. Тя подчерта, че този процес допринася за предоставянето на по-добри услуги за обществото, по-добри държавни политики на база актуални данни и за насърчаване на бизнеса и иновациите.

И вицепремиерът, и посланикът бяха категорични, че предоставянето на отворен достъп до информация от обществения сектор с цел повторната й употреба носи и значими икономически ползи. Генерираните от обществения сектор данни могат да се използват за създаването на иновационни услуги и продукти с добавена стойност от страна на бизнеса.

Като втори голям успех за постигането на открито управление вицепремиерът Бъчварова открои приетите промени в Закона за достъп до обществена информация, в чието изработване участваха активно представители на нейния екип. След тези промени организациите от обществения сектор се задължават да предоставят информация в отворен, машинночетим формат.

Измененията предвиждат всяка информация от обществения сектор, създадена след 1 април 2016 година, да се поддържа в електронен вид. Разширява се кръгът на институциите, от които може да се иска информация – музеи, библиотеки и архиви. Данните се публикуват в Портала за отворени данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още