IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се пребори бедността?

10 трилиона долара ще бъдат необходими за изкореняването на бедността в световен мащаб до 2030 г.

16:49 | 22.05.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

10 трилиона долара ще бъдат необходими за изкореняването на бедността в световен мащаб до 2030 година. Това е една от целите за устойчиво развитие, приети от ООН. Основен инструмент за постигането й се оказва осигуряването на подходящи работни места.

Според Международната организация по труда, за да се случи това, трябва да се преодолеят няколко пречки, пише БНТ.

Една от тях е тясната икономическа база или зависимостта от износа на природни ресурси и първични стоки. Увеличаването на социалното неравенство също забавя растежа и трябва да се търсят варианти за по-равномерно разпределение на благата. Добре структурирани и работещи институции, които да защитават правата на трудещите се: това е от огромно значение за намаляване на бедността. 

Специално внимание трябва да се обърне на заетите в селскостопанския сектор. Да им се осигурят по-добри условия за работа, да се увеличи производственият капацитет и достъпът до по-големи пазари.

Трябва да се промени същността на икономически растеж - производствената база в повечето държави трябва да бъде разширена. Комплексният подход е шанс да се пребори бедността и да се осигури достоен труд и живот на хората.

Близо два и половина милиарда души по света живеят с 3 долара и 10 цента на ден, сочат последните социологически данни, което ги прави бедни. През последните няколко години обаче борбата с тази социална несправедливост бележи значителен напредък. Убедително се представят Китай и държавите от Латинска Америка.

В Ервопа обаче се регистрира увеличаване на бедността. През 2012 година, повече от 300 000 000 души от развити държави живеят в бедност. В най-голяма степен от недоимъка са засегнати жените и децата.

Една трета от живеещите в крайна и умерена бедност всъщност имат работа, но много ниско платена. 80% от работещите хора - под прага на бедността.

Статистиката сочи, че 80% от хората в развитите държави се числят към т.нар. работещи бедни - получават заплата, но въпреки това живеят в относителна нищета. В четвъртия доклад за безработицата и социалните перспективи, се посочва, че бедните ще намалеят ако се осигурят качествени работни места. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
горното клише е като от лексикон на 13 годишен, а с първия пост показваш че ти липсват основни понятия по математика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 7 години
Навремето бях прочел някъде следното нещо:[B]"Количеството интелигентност на планетата Земя винаги е било константа...а населението непрекъснато се увеличава."[/B]Който поназнайва малко математика ще разбере защо написах предишния ми пост, където обяснявам защо бедността се увеличава с развитието на новите технологии и...според скромното ми мнение няма да има спирка този процес...за съжаление на много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Варяг
преди 7 години
Капитализмът като система прави така,че да имаме 10% свръхбогати ,20%средна класа и всичко останало под чертата.Дори да се намерят отнякъденужните трильони ,което силно ме съмнява богатите пак ще ги приберат и добедните нищо няма да стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Невъзможност на управляващата класа да запази в неизменен вид своето господство, т.е. това е ситуация, при която управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат, да живеят постарому"===Това по горе чел ли си го? Ако харесваш капитализма, тези данни би следвало да те тревожат! :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Варяг
преди 7 години
Ами това е капитализмът,вие какво системата ли ще сменяте ,че искате 80%от хората да не са бедни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 7 години
Благодаря за вниманието към скромната ми личност, SS-23 :)...даже знам и какво е SS-23, чели сме много статии за него, учили сме го по военно - голяма гордост беше на времето... пък и сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Близо два и половина милиарда души по света живеят с 3 долара и 10 цента на ден, сочат последните социологически данни, което ги прави бедни----Ако приемем, че цената на стоката "днес" е отражение на цената на времето, което е изразходвано за производството на тази стока "вчера", т.е. в миналото, а цената на кредита (лихвата) е цената на времето, за което стоката ще бъде изработена "утре", т.е. в бъдещето, то излиза, че цената на времето на тези над 2.5 млрд. души, е много ниска. С други думи - това, което те създават или могат да създадат е по-малко от това, което е нужно за тяхната физическа издръжка. Това ме навежда на мисълта, че Пирамидата всячески ще се стреми да се оттърве физически от този "баласт" с надеждата, че това отново ще генерира така лелеяният "вечен растеж". Това разбира се няма да се случи и ако има разтеж, то той ще е по-малък от вече отминалият. Т.е. синусоидата е "затихваща" за да стигне накрая до ... права линия ... и човека да се самоунищожи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
....10 трилиона долара ще бъдат необходими...-------------------------------------------------------------------------чудесно, начи при офшоркаджиите има около 35 трилиона на склад и без тва нищо не праат начи да вземат от там и пак ше им останат 25 и са готови нема кво да мислят топлата вода, тя вече е измислена .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
Kildirim_Bei
преди 7 години
(continued from the previous post)Основен принцин на нововъведенията трябва да бъде:"Представи си, че най-необразования човек ще трябва да може да работи с това."Край. Точка....иначе няма оправяне...не всеки иска да учи... за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Kildirim_Bei
преди 7 години
Бедността може да се пребори изключително лесно...без да се харчат 10 трлн. долари (щатски, моля представете си...)Цитирам:"10 трилиона долара ще бъдат необходими за изкореняването на бедността в световен мащаб до 2030 година. Това е една от целите за устойчиво развитие, приети от ООН. Основен инструмент за постигането й се оказва осигуряването на подходящи работни места."Много по-просто ще бъде да се забранят всякакви нови технологии, цифрово-управляеми техники, и въобще всичко, свързано с компютри, интернет, и каквото и да е, свързано с тях... за съжаление... на малцинството, разбиращи за какво иде реч....Хората не могат да се оправят с новите технологии, и, съответно не могат да изкарват големите заплати, свързани с използването им....Тва, че някой генийй е измислил нещо, не значи, че мнозинството млекопитаещи, ходещи на два крака, ще могат да го използват...не става така работата... основен принцип на нововъденията ще трябва занапрад да бъде:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още