fallback

Левицата предлага пенсионната реформа да се отложи за 2014 г.

В Европа пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт от 8, 10 или 15 години, а у нас се решава шоково, с което се стресират българските граждани, смятат от Коалиция за България

12:52 | 21.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Коалиция за България (КБ) предлага пенсионната реформа да започне от 2014 г., когато е началото на новия финансов цикъл на Европейския съюз (ЕС). Това заяви председателят на парламентарната Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

Ако се увеличи осигурителният стаж с три години, младите хора, които сега завършват своето образование, няма да могат да се пенсионират, коментира Стойнев. По думите му отминали са времената, през които всеки е имал работа. Вместо това от Коалиция за България предлагат плавно увеличаване на осигурителните вноски и на възрастта за пенсиониране.

Според Стойнев, пенсионната реформа може да се подпомогне със средства от оперативните програми. Той посочи, цитиран от БТА, че левицата няма да подкрепи варианта на пенсионна реформа, предлаган от управляващите.

Бившият социален министър Емилия Масларова коментира от своя страна, че визията за пенсионна реформа на управляващите не отчита, че хората над 65 години у нас са 18 процента, но близо половината от тях са бедни. Според нея не се отчита също, че само 57 процента от хората до 62 години са осигурени. Тя отбеляза, че за осемте години съществуване на т.нар. втори стълб на пенсионната система, хората имат по-малко от 1000 лева в индивидуалните си партиди в универсалните пенсионни фондове за допълнително задължително осигуряване.

Масларова отбеляза, че в Европа пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт от 8, 10 или 15 години, а у нас се решава шоково, с което се стресират българските граждани.

Тя даде подчерта, че мъжете у нас взимат пенсия средно шест години и девет месеца, а жените - 17 години. Докато в ЕС мъжете получават пенсия средно 12 години, а жените - близо 20 години.

Емилия Масларова, посочи още, че левицата не приема във формулата за индексация на пенсиите да се включва и брутният вътрешен продукт (БВП), какъвто е един от вариантите, обсъждан от Министерството на труда и социалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
fallback