IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат поне четири варианта за индексация на пенсиите

Обещаното увеличение на пенсиите от догодина може и да не се случи

19:31 | 14.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обсъждат поне четири варианта за индексация на пенсиите

В момента се обсъждат над четири варианта за начина на индексация на пенсиите, което е част от пенсионната реформа. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след заседание на парламентарната комисия по социална политика, на което той представи концепцията за пенсионна реформа.

По-голяма яснота по въпроса ще има през следващата седмица, след като вариантите за индексация бъдат обсъдени с Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на министъра основни елементи, от които зависи индексацията, както и досега, остават годишната инфлация и осигурителният доход. Той обаче не посочи каква ще бъде тежестта на двата елемента.

В тази връзка депутатът Хасан Адемов (ДПС), който е член на парламентарната социална комисия, коментира, че има вариант за индексация, при който се има предвид ръстът на БВП. Ако растежът е под 3%, индексация няма да има.

Младенов не отрече, че се обсъжда и такъв вариант, но и не обясни дали БВП ще се разглежда като елемент, от който зависи индексацията, или от ръста му ще зависи дали изобщо ще има индексация.

Адемов коментира още, че в повечето европейски страни при индексацията на пенсиите се използва т.нар. „швейцарско правило”, според което тежестта на инфлацията и на осигурителния доход е 50:50.

Той припомни, че при управлението на правителството на Иван Костов, когато също имаше криза, индексацията на пенсиите зависеше само от инфлацията, което според Адемов е било правилно.

На въпрос на Investor.bg дали ще потвърди позицията си от преди по-малко от месец, че категорично ще има увеличение на пенсиите през 2011 г. Тотю Младенов не даде отговор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
CHOBI
преди 13 години
koctovata indekcacia ci e dobra,opravete zdraveopazvaneto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още