fallback

AES иска да строи в България най-голямата слънчева централа в Европа

Според американския посланик инвестицията би била на стойност 400 млн. долара

11:35 | 28.07.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Американската компания AES би искала да построи в България „това, което би било най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа с мощност 80 мегавата“.

Това каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, коментирайки възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

По думите на Уорлик, цитиран от БТА, AES са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение.

Посланикът е допълнил, че американската компания е в разговори с българското правителство от около 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на заявката за инвестиции.

През последните месеци у нас се разработиха нови правила за даване на разрешение за строителството на соларни и вятърни паркове, които да отговарят на европейските екологични изисквания и да се дава гаранция за сериозността на инвестицията поради прекалено големия брой предварителни заявки за строеж на такива съоръжения. 

Наскоро дипломатът се застъпи за дейността у нас на друга американска компания - Сhevron, кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на алтернативното гориво. Тогава той изрази надежда скоро да бъде позволено разработването на находища на шистов газ у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback