IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорлик: Chevron може да добие 25 млрд. куб. метра газ в България

Американската компания е кандидатствала през май тази година за разрешения да се проучи терен в Североизточна България

11:35 | 13.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Уорлик: Chevron може да добие 25 млрд. куб. метра газ в България

Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик на брифинг, на който представи американската компания Chevron, кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на алтернативното гориво.

Дипломатът изрази надежда скоро да бъде позволено разработването на находищата на шистов газ у нас. Американската компания е кандидатствала през май тази година за разрешения да се проучи терен в Североизточна България, до границата с Румъния.

Посланикът и експерти на компанията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с възможностите при добива на шистов газ, предаде БТА.

По думите на Уорлик от находището може да се добият 25 милиарда кубически метра от гориво. Той допълни, че само за година България използва 5 милиарда кубически метра газ.

Дипломатът допълни, че новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж. Според Уорлик би се променила газовата ситуация не само у нас, а и в региона. От американската компания посочиха, че добивът на шистов газ е нова концепция за Европа и досега не е имало официално открити находища. Посланик Уорлик отрече възможността за екологични рискове.

Представители на компанията обясниха, че залежите на алтернативното гориво се намират на 2-4 хиляди метра под земята, което е достатъчно дълбоко, за да не се създаде опасност за подземните водни резервоари.

От компанията не се ангажираха с прогноза за цената на добивания газ, тъй като на този етап става въпрос само за проучване, разрешение за което се очаква.

„Единственото, което правя, е да подчертая значимостта на разнообразяването и на прозрачността при при енергийните проекти“, каза Уорлик в отговор на критиките, че се намесва в енергийната политика на правителството.

По думите му решенията в тази сфера зависят единствено от правителството. Посланикът допълни, че решенията, които се взимат днес в областта на енергийните проекти, ще дадат отражение десетилетие напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
Уорлик Президент!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още