IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Melrose се надява находището край Каварна да реши финансовите й проблеми

Очаква се проектът да помогне на компанията да изплати дълговете си на стойност 459 млн. долара

09:48 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Melrose се надява находището край Каварна да реши финансовите й проблеми

Стартирането на добива на природен газ край Каварна се очаква с надежда от компанията, която спечели десетгодишната концесия за това – Melrose Resources. Причината за това са големите дългове на дружеството, което се надява приходите от България да помогнат за намаляването им.

Към момента Melrose Resources разработва природни ресурси в Египет, България, Румъния и Турция, като основен източник на печалби са залежите по крайбрежието на Египет, съобщава Financial Times.

Дълговете на компанията са в размер на 359 млн. долара, като Melrose съобщава, че се надява след старта на добива в България през септември финансовите показатели да се подобрят. Мнението на изпълнителния директор на компанията Дейв Томас е, че българските полета са критично важни за паричния поток на групата.

„Паричният поток от дейността ще нарасне постепенно. Колкото по-бързо заработим в България, толкова по-бързо ще преминем във възходящ тренд“, коментира Томас.

За първото полугодие на 2010 година Melrose Resources има печалба преди данъци от 26,2 млн. долара, което е ръст от 32 на сто на годишна база. Продажбите на компанията пък нарастват от 97,6 на 110 млн. долара за периода.

Един от основните проблеми на Melrose са големите дългове на компанията, които все пак са били редуцирани с 15% през първото полугодие. Надеждите за намаляване на дълга са свързани и с продажбата на активи в Северна Америка.

Мнението на финансовия анализатор Ник Копман от Oriel Securities е, че отчетът на Melrose е напълно в рамките на очакванията. Неговата прогноза е, че дълговете не са на обезпокоително високи нива.

„Производството е малко по-добро от очакванията, а през второто полугодие ще зависи и от България. Колкото до дълговете, Melrose продава газ на фиксирана цена и ако петролът остане на сегашните си високи нива, то те няма да са проблем“, коментира специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още