IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат двойно намаляване на застрахователните комисиони до 10-15%

Също така капиталовите изисквания към застрахователните брокери да бъдат увеличени, се е разисквало на среща в Комисията за финансов надзор

12:53 | 04.10.10 г. 1
Предлагат двойно намаляване на застрахователните комисиони до 10-15%

За комисионите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да бъде поставен лимит от 10-15% са поискали представители на застрахователния бранш на среща с ръководството Комисията за финансов надзор.

Срещата с представители на застрахователния бранш се е провела в края на минлата седмица, като е била представена за развитието на застрахователния пазар и надзор. На срещата са присъствали председателя на КФН Стоян Мавродиев и зам.-председателят, ръководещ направление Застрахователен надзор Борислав Богоев, както и представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Гаранционния фонд (ГФ) и Националното бюрото „Зелена карта”.

У нас комисионите за брокери и агенти са до 25-30% от стойността на застраховката, докато в Западна Европа са 7-10%, показва справка на Investor.bg. Застрахователните брокери формират все по-голям обем от продажбите на застраховки, тъй като дават удобството на клиентите да избират на едно гише от продуктите на всички застрахователи. Така обаче конкуренцията между застрахователите става изключително на база на цените.

Значителните пазарни позиции на брокерите намаляват възможността на застрахователите да повишават цените на застрахователните продукти, защото пазара е много еластичен спрямо цената и всяко повишение на практика изважда дадения застраховател от пазара.

В момента у нас има 329 застрахователни брокери, които формират 46% от продажбите на застраховки, като делът им постоянно нараства. За полугодието на 2010 г. ръстът на приходите на брокерите е 3,1%, докато общо застрахователните премии намаляват с 3,5%. Това показва, че делът на брокерите се увеличава.

Също по отношение на застрахователните брокери предложението в проектопрограмата е да бъдат завишени изискванията към минимално изискуемия капитал, като размерът и структурата му ще бъдат определени с наредба. Това предполага, че финансовите брокери могат да бъдат единствено капиталови дружества (акционерно дружество или дружество с ограничена отговорност). Предвижда се и да се повишат изискванията за обучение и квалификация на служителите, непосредствено заети с извършването на застрахователно посредничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jvasilev
преди 13 години
Поредната простотия...И защо трябва да си правим печалбата на гърба на брокерите?На запад вярно са 10% комисионните, но и премиите са 10 пъти по-високи.На второ място, застрахователните компании нямат директна продажба, а се работи само с брокери.У нас Застрахователя освен, че краде клиентите на брокерите, искат ниски премии, а и комисионните да ограничават.Друго... поканили са представители на Застрахователи, на Гаранционен фонд, АБЗ и обсъждат брокерите. А кой ще покани някой от Асоциацията на брокерите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още