fallback

Осигуровките скачат с 3 процентни пункта от догодина*

Работодателите в България категорично възразиха срещу предложението, според тях мярката е за сметка на бизнеса и ще има тежки последствия за икономиката

20:23 | 05.10.10 г. 19

Вноската за пенсионно осигуряване ще бъде увеличена с 2 процентни пункта от първи януари 2011 г., а тази за фонд "Безработица" - с още един. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов, синдикатите и представители на парламентарната група на ГЕРБ.

По този начин общата осигурителна тежест ще се повиши с 3 процентни пункта.

В момента вноската за фонд "Пенсии", която плащат работодателите и работниците, е 16%, а тази за фонд "Безработица" - 1 на сто. Това означава, че осигурителните вноски ще се увеличат от 16 на 19%.

"Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване", каза министърът Младенов.

"Рязко се увеличава приходната част. Това дава възможност мерките за увеличаване на осигурителния стаж да се разсрочат във времето и да бъдат по-плавни", категоричен е министърът

Идеята за повишаване на осигуровките е на синдикатите и беше представена официално днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението обаче беше афиширано от КНСБ преди дни, когато от синдиката заявиха, че е наложителен скокът в осигурителните вноски.

Работодателските организации не закъсняха с реакциите си и остро възразиха срещу решението на управляващите.

Според БСК увеличението на общата осигурителна тежест с 3 процентни пункта цели балансиране на консолидираната фискална програма, която включва и резерва на Националната здравно-осигурителна каса. От БСК обясняват, че бюджетът на НЗОК е целенасочено завишен с 400 млн. лв. спрямо този за 2010 г. преди актуализацията му и със 180 млн.лв. след актуализацията, за да бъде постигнат бюджетен баланс.

„Повишаването на осигурителните вноски в този момент ще изиграе ролята на трета спирачка на икономическото възстановяване, ще доведе до потъване на икономиката в сивия сектор, до увеличение на безработицата и косвено – до намаляване на приходите в бюджета“, заключават от БСК.

БСК отстоява позицията, че не трябва да се финансират разширено нереформирани системи, че промени в размера на осигуряване могат да се предприемат, едва след като БВП достигне нивото от 2008 г. и че спешно са необходими реформи за засилване на контрола срещу неправомерно разходване на средства от осигурителните системи – здравеопазване и пенсионна система.

Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Съюз „Възраждане”, КРИБ и Съюз за стопанска инициатива също изразиха категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за държавно обществено осигуряване (ДОО).

Според работодателите такова увеличение би имало „процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата“.

В официалната позиция на работодателите се посочва още, че ако увеличението стане факт, ще бъдат нарушени инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд. евро, а от там и висока безработица и ниски доходи.

*Актуално към 20:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
fallback