IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигуровките скачат с 3 процентни пункта от догодина*

Работодателите в България категорично възразиха срещу предложението, според тях мярката е за сметка на бизнеса и ще има тежки последствия за икономиката

20:23 | 05.10.10 г. 19
Осигуровките скачат с 3 процентни пункта от догодина*

Вноската за пенсионно осигуряване ще бъде увеличена с 2 процентни пункта от първи януари 2011 г., а тази за фонд "Безработица" - с още един. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов, синдикатите и представители на парламентарната група на ГЕРБ.

По този начин общата осигурителна тежест ще се повиши с 3 процентни пункта.

В момента вноската за фонд "Пенсии", която плащат работодателите и работниците, е 16%, а тази за фонд "Безработица" - 1 на сто. Това означава, че осигурителните вноски ще се увеличат от 16 на 19%.

"Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване", каза министърът Младенов.

"Рязко се увеличава приходната част. Това дава възможност мерките за увеличаване на осигурителния стаж да се разсрочат във времето и да бъдат по-плавни", категоричен е министърът

Идеята за повишаване на осигуровките е на синдикатите и беше представена официално днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението обаче беше афиширано от КНСБ преди дни, когато от синдиката заявиха, че е наложителен скокът в осигурителните вноски.

Работодателските организации не закъсняха с реакциите си и остро възразиха срещу решението на управляващите.

Според БСК увеличението на общата осигурителна тежест с 3 процентни пункта цели балансиране на консолидираната фискална програма, която включва и резерва на Националната здравно-осигурителна каса. От БСК обясняват, че бюджетът на НЗОК е целенасочено завишен с 400 млн. лв. спрямо този за 2010 г. преди актуализацията му и със 180 млн.лв. след актуализацията, за да бъде постигнат бюджетен баланс.

„Повишаването на осигурителните вноски в този момент ще изиграе ролята на трета спирачка на икономическото възстановяване, ще доведе до потъване на икономиката в сивия сектор, до увеличение на безработицата и косвено – до намаляване на приходите в бюджета“, заключават от БСК.

БСК отстоява позицията, че не трябва да се финансират разширено нереформирани системи, че промени в размера на осигуряване могат да се предприемат, едва след като БВП достигне нивото от 2008 г. и че спешно са необходими реформи за засилване на контрола срещу неправомерно разходване на средства от осигурителните системи – здравеопазване и пенсионна система.

Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Съюз „Възраждане”, КРИБ и Съюз за стопанска инициатива също изразиха категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за държавно обществено осигуряване (ДОО).

Според работодателите такова увеличение би имало „процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата“.

В официалната позиция на работодателите се посочва още, че ако увеличението стане факт, ще бъдат нарушени инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд. евро, а от там и висока безработица и ниски доходи.

*Актуално към 20:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
JasonBourne
преди 13 години
01.10.2010 - Дянков:"В проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 2,5 на сто от БВП при прогнозен икономически растеж от 3,6 на сто от БВП.Не увеличаваме данъци, не увеличаваме акцизи освен там, където трябва да стигнем минимални прагове по европейски директиви, каза той. "---------------Цели 5 дена издържа тая новина! Не е ли прогрес? Преди вечерта се опровергаваше сутрешната новина, а сега...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Хехехе Бертраме, че военните взимат и доста заплати при пенсионирането!Я погледни бюджета на армията отделно. Каква ти реформа, пожарникаря се мята като риба на сухо ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Naskata
преди 13 години
Синдикатите и Тотю, ще излапат главата на Бойко, не дупката от 2 млрд.Изключително наивно и простовато решение.Жалко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Eon
преди 13 години
Некадърни нещастници. Увеличавайте, да видим до кога ще ви търпи народа да го крадете. *** долна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
stivygo
преди 13 години
2% не 3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Не е сега момента, НО явно ББ го е страх от синдикатите ако вдигне възрастта за пенсия както правят в Европа. Това не е реформа! За миньорите и военните, които ходят на поне 5 мисии зад граница съм съгласен да могат да се пенсионират по-рано, НО разни оядени полицаи и пропили се старшинки, които си живуркат спокойно на наш гръб по ъглите в храстите или в казармите - ЕМИ не съм съгласен. ЧИ само това чакат да им се оскъпи и без това нископродуктивния човешки ресурс в БГ, а да и масово неграмотен и нисковалифициран. Направо ще се наредят на опашка за сертификати клас А.бъдете здрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
my-SHOP
преди 13 години
Май е време ние, които даваме парите за заплатите не леката, полицаи и т.н. да излезем на протест. На който дъжавен служител не му изнася да напуска и да си търси друга работа. Това е положението криза е - техният работодател - ДЪРЖАВАТА е в затруднено положение и ще се разполагат според чергата си. Защото малкото кадърни, които остаха да правят честен бизнес ще си вземат "чукалата" и ще се изесат зад граница и тук после ще е още по-голям ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
my-SHOP
преди 13 години
Много лошо решение, дано бързо да се вземат в ръце господа управляващите и да се откажат от това решение! Аз не искам да плащам стотици левове за тоя, където духа! Вместо да търсят как да "изгърбят" бизнеса да си погледнат държавните служители, че над 70% от тях са некадърници и ако не са на държавна службица няка никъде да си намерят работа, нека и те да си плащат осигуровки като всички останали, какво ме интересува, че държавни служители. Като не им е изгодно да напускат и да се местят в частния сектор, само че там няма да е така лесно, както на държавната службица. Какви реформи се правят - всичко взе да буксува. Аз не искам от моите осигурвки да се лекуват, не искам от моите социални осигурвки да се дават пенсии на сегашните пенсионери, не ме интересува, че са откраднати парите за техните пенсии. Да се намерят виновните за източването на пенсионните фондове и да си търсят парите от тях. Вече на повечето хора взе да им писва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Това не решава проблема. Пенсионната система пак ще фалира защото ще се крият доходи. Ще фалира и здравеопазването защото е каца без дъно и с административни мерки не може да се задъни. Реформите ще бъдат, ако ги има изобщо, страхливи и тъпанарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
ОК
преди 13 години
Румъния днес обяви, че сваля плоския данък от 16 на 10%. Ще се разминем като бързи влакове май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още