fallback

Пациенти: Прехвърлянето на пари за здраве към държавния бюджет е скандално

Според Националната пациентска организацията това ще узакони присвояването на 1,5 млрд. лв. от резерва на касата

12:45 | 13.10.10 г. 4

Националната пациентска организация е против онази част от споразумението между Българския лекарски съюз и правителството, според която наличните средства към 31 декември 2010 г. по сметки на Националната здравно-осигурителна каса се прехвърлят по сметки на държавния бюджет. Това съобщи днес председателят на организацията Станимир Хасърджиев, цитиран от БТА.

Организацията настоява за спешни разговори с Министерството на здравеопазването и решаването на този проблем. Хасърджиев допълни, че никой не е питал пациентските организации по този въпрос и той трябва да бъде уточнен.

Според него тази част от споразумението е "скандална и узаконява присвояването на 1,5 милиарда лева от резерва на касата, които могат да се използват за други дейности".

Пациентската организация се противопоставя на такива опити, добави той. Според него прехвърлянето на тези средства към бюджета означава, че те ще се използват за други цели.

Припомняме, че преди дни правителството взе решение всички средства, събрани от здравни вноски, които са в наличност към 31 декември 2010 г., да бъдат прехвърлени по сметки на държавния бюджет и правителството да ги използва за каквото прецени.

Тогава финансовият министър Симеон Дянков заяви, че преминаването на средствата за здравеопазване към фиска "ще облекчи фискалната система, така че за 2011 г. по всяка вероятност ще бъдат направени по-малко заеми от заложените в проекта за бюджет за следващата година".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
fallback