fallback

„Стара планина“ раздели месопроизводители и администрация

Хванатите в нарушение производители искат проверки от чужбина, не изключват пробите да са манипулирани

17:32 | 14.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи изненадващо вчера, че стандартът „Стара планина“, който трябва да гарантира, че месните продукти действително са от месо, е компрометиран от четири дружества.

Това са КЕН - Стара Загора, Сами М - Перник, Лалов и Вачев - Враца и Унимес АД Монтана. Наказанието за провинилите се фирми е незабавно отнемане на лиценза за производство на продукти с логото „Стара планина“.

Investor.bg се свърза с дружествата, които коментираха бъдещите си действия, свързани със суровите мерки на земеделския министър.  

И четирите компании, в чиито продукти по стандарт „Стара планина“ бяха открити соя и соеви деривати, категорично възразяват срещу резултатите от проверката и ще пратят проби в европейски лаборатории.

„Възможно е пробата да е манипулирана, преди да бъде отнесена в лабораторията“, заяви Борислав Славчев, собственик на монтанската фирма „Унимес“. Като производител той твърди, че не е добавял соя в продуктите, произведени по новия стандарт, и е категоричен, че ще праща проби за изследване извън България.

От КЕН - Стара Загора АД съобщиха, че не използват соеви протеини, както в продуктите „Стара планина”, така и в останалите си колбаси. „Изнесените твърдения не отговарят на истината и поради увреждането на репутацията ни настояваме контролните проби да бъдат изследвани в сертифицирани европейски лаборатории“, заявиха от фирмата.

Ако се докаже, че в колбасите няма соя, дружеството настоява за публично извинение от министър Найденов.

Да бъдат направени експертизи в чужбина настоява и Антон Костадинов, собственик на Сами-М. Той ще изиска направените от лабораторията у нас проби, защото, според него, методът на изследване е спорен. „Използваният метод е на американска фирма, но на практика не е лицензиран“, твърди шефът на фирмата.

Костадинов твърди още, че тенденциозно соя в продуктите не е слагана. „Следи от соя могат да бъдат вкарани в нашите продукти единствено чрез подправките, които са доста скъпи. Хвърлиха тежки петна върху репутацията ни“, каза Костадинов.

„Не е известно по каква методика е установено отклонението от стандарта и затова ще изпратим продукта за количествен анализ в страна от ЕС“, съобщи и Алина Кузманова, търговски директор на фирма „Лалов и Вачев”.

Засега компанията няма забрана за производство и продажба на артикулите с логото „Стара планина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 05.09.22 г.
fallback