IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Стара планина“ раздели месопроизводители и администрация

Хванатите в нарушение производители искат проверки от чужбина, не изключват пробите да са манипулирани

17:32 | 14.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
„Стара планина“ раздели месопроизводители и администрация

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи изненадващо вчера, че стандартът „Стара планина“, който трябва да гарантира, че месните продукти действително са от месо, е компрометиран от четири дружества.

Това са КЕН - Стара Загора, Сами М - Перник, Лалов и Вачев - Враца и Унимес АД Монтана. Наказанието за провинилите се фирми е незабавно отнемане на лиценза за производство на продукти с логото „Стара планина“.

Investor.bg се свърза с дружествата, които коментираха бъдещите си действия, свързани със суровите мерки на земеделския министър.
 

И четирите компании, в чиито продукти по стандарт „Стара планина“ бяха открити соя и соеви деривати, категорично възразяват срещу резултатите от проверката и ще пратят проби в европейски лаборатории.

„Възможно е пробата да е манипулирана, преди да бъде отнесена в лабораторията“, заяви Борислав Славчев, собственик на монтанската фирма „Унимес“. Като производител той твърди, че не е добавял соя в продуктите, произведени по новия стандарт, и е категоричен, че ще праща проби за изследване извън България.

От КЕН - Стара Загора АД съобщиха, че не използват соеви протеини, както в продуктите „Стара планина”, така и в останалите си колбаси. „Изнесените твърдения не отговарят на истината и поради увреждането на репутацията ни настояваме контролните проби да бъдат изследвани в сертифицирани европейски лаборатории“, заявиха от фирмата.

Ако се докаже, че в колбасите няма соя, дружеството настоява за публично извинение от министър Найденов.

Да бъдат направени експертизи в чужбина настоява и Антон Костадинов, собственик на Сами-М. Той ще изиска направените от лабораторията у нас проби, защото, според него, методът на изследване е спорен. „Използваният метод е на американска фирма, но на практика не е лицензиран“, твърди шефът на фирмата.

Костадинов твърди още, че тенденциозно соя в продуктите не е слагана. „Следи от соя могат да бъдат вкарани в нашите продукти единствено чрез подправките, които са доста скъпи. Хвърлиха тежки петна върху репутацията ни“, каза Костадинов.

„Не е известно по каква методика е установено отклонението от стандарта и затова ще изпратим продукта за количествен анализ в страна от ЕС“, съобщи и Алина Кузманова, търговски директор на фирма „Лалов и Вачев”.

Засега компанията няма забрана за производство и продажба на артикулите с логото „Стара планина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
aav
преди 13 години
Борбата с тези мошеници не е лесна. Успех на министъра. Дано има смелост да реже до кокал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
България не е раждала до сега търговка марка, за съжаление.Тези, които са нарушили стандарта трябва да бъдат линчувани, линчувани !Както каза министъра - няма значение количеството соя. Ще го чуят ли ? Дай Боже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
radkoDI
преди 13 години
Въпросните "ущипани" бизнесмени като установят, че пробите им са манипулирани да си заведат дела за каквото преценят - клевета, манипулация, кофти лаборатории, но трябва да се променя нещо вече в тая "държава" - като е казано че вече има стандарт и декларираш че продукцията ти е в съответсвие с него трябва да се съобразиш с констатираното от оторизирания контролен орган, пък след това вече да си търсиш правата от съда. Хубавото от цялата история, е че вече има пряко назоваване на заподозрените (например Тойота в САЩ: компетентните органи не казаха че известна автомобилна компания има проблем с *** на газта, а си назоваха точните модели и ГЛОБИХА "Първия световен" производител), което назоваване в последните 21 години го нямаше изобщо. И накрая от тук нататък ще си проличи ние като народ и потребители как ще се представиме в създалата се ситуация, защото изброените типове хранителни продукти се консумират от всикчки нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
icopicha66
преди 13 години
Закривай.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
SA
преди 13 години
Тия са от мошеник нагоре. Днес слушам председателят на асоциацията на месопреработвателите предлага, ако наистина се окажело, че в пробите имало соя, да се променил стандарта. WTF?! Пълен ***!Преди няколко месеца пък един шеф на месопреработвателна фирма беше казал, че качеството на саламите на българския пазар било лошо (призна си!), защото покупателната способност на българите била ниска. Немските "дупета" са с далече по-високо качество от саламите в БГ, тъпкани с рога и копита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Смешна работа, въпросния стандарт просто трябваше да си е БДС и да важи за ВСИЧКИ. Цените на "Стара планина" продуктите са ненормално високи - а качеството както виждаме е компрометирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 13 години
Ау *** какви лаборатории ми аз и вярвам на тези бизнесмени на национално отговорния капита.Този Вътев го гледах в едно предаване отказа да яде салами един друг шеф в туризма не почива в България.За съжаление това е натрияла да открадне да излъже и да е тарикат.Затова България е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
optional
преди 13 години
Докато нямаме лаборатории няма как да има спазване на стандарти. Това е поредна атака срещу избрани компании. Рано или късно ще стане ясно чии интерес се пази от човека, който преди да започне стандартизация като министър бе позорно изхвърлен заради внос на развалено месо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още