IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Ще реагираме на повишените осигуровки с намаление на заплатите

Несигурността ще отблъсне инвеститорите и ще насърчи сивия сектор, предупреждават представители на браншовите организации в анкета на Investor.bg

15:48 | 18.10.10 г. 15
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Ще реагираме на повишените осигуровки с намаление на заплатите

Осигуровките ще се повишат с 1,8 процентни пункта от 1 януари 2011 г. Това стана ясно преди дни след последното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Investor.bg проучи как реагират работодатели от различни икономически сектори на промените.

В някои браншове вече правят изчисления с колко да бъдат намалени заплатите, за да се неутрализира повишението. Според други може да се стигне и до нова вълна от съкращения на работници. Възможно е при  масово намаление на заплатите на практика да не се налеят повече приходи в бюджета и така мярката да има само негативен ефект, коментират работодатели.

Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК):

Анкета сред 20 от компаниите в БМГК показа, че те държат осигурителната тежест да не се променя. Ако тя все пак се повиши с 1,8 процентни пункта, то това няма да доведе до допълнителни приходи в бюджета. Повечето минни компании ще реагират като намалят заплатите, за да постигнат добри резултати.

Друга част ще съкратят хора. Единици ще свият някое производство. В крайна сметка, ако целта на вдигането е да се напълни бюджетът, то тази цел няма да се изпълни. Все пак всички в нашия сектор ще се справят, въпреки очакваните трудности.

Инж. Илия Келешев, председател на Българска браншова камара машиностроене:

На този етап повишаването на осигурителната тежест няма да реши проблемите на бюджета, но ще бъдат отблъснати чуждестранните инвеститори. 1,8 процентни пункта не е толкова голяма тежест, но се създава обстановка на несигурност.

Машиностроенето е един от най-прозрачните сектори. Като цяло фирмите не са част от сивия бизнес. Повечето компании плащат осигуровки и данъци върху реално получените от работещите възнаграждения. За фирмите, които работят за вътрешния пазар, кризата продължава и в момента, в отделни дружества има забавени заплати и осигуровки.

Но за други повишаване дори с 1,8% ще се окаже непосилно. Вече бяха направени съкращения, така че остава единствено да се режат заплати. След като няма поръчки, няма откъде да има повече приходи.

Там, където част от възнагражденията се дават на ръка, тази практика ще продължи. Ще бъдат натоварени отново онези, които и сега са изрядни и внасят всички дължими осигуровки.

Укриването на данъци и приходи, както и неплащането на осигуровки трябва да спре. Това е задължение на НАП и икономическа полиция, а не работодателите.

Ивайло Константинов, управителят на компанията „Юнион Ивкони“ и председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи:

Увеличаването на осигурителната тежест с 1,8 процентни пункта няма да доведе до допълнителни сътресения за автобусните превозвачи, но за сметка на това те си имат достатъчно проблеми. Това ще е капка вода във вече прелялата чаша. За последните 20 г. фирмите в нашия сектор са намалели с 20%. Тази тенденция е трайна и не се влияе от размера на осигуровките.

Илияна Щерева, член на УС на Туристическа асоциация „Банско“:

Вдигането на осигурителната тежест плюс повишението на ДДС за туризма и минималните осигурителни прагове за бранша – всичко това ще убие бизнеса.

Хората не пътуват заради кризата. Ако наистина смятаме туристическия сектор за приоритет, трябва да има държавна политика. Други държави намират начин приоритетите им да се отразят в данъчните закони. Сега имаме антитуристически мероприятия. В резултат няма да сме конкурентни. Това ще се отрази на персонала, качеството и цената на услугата.

Възможно е някои туристически фирми да свалят заплатите, както и да има съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
radkoDI
преди 13 години
която дава под масата. Е все пак намаляване на "пълно осигурената" ми заплата с 0,9% ще го понеса, ама бизнесът реве за техния дял като ущипана мома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
radkoDI
преди 13 години
Еми бизнесът да отговори коя част от заплатите ще намалява - тази на която плаща данъци и осигуровки или тази ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
reostat
преди 13 години
проблем е че всички сме умни тарикати но в краина сметка надали има някои които да не е офцааааааа 20 г минаха и все затаваме затавамеееее и никои не вика ( давим се ) 5000 евро годишна заплата Божее тази даржава до сега трябваше да бъде изгорена 100 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Nabludatel777
преди 13 години
Абе "бизнесмени" дето не харесвате "пролетарските песни"...га станахте бизнесмени га станахте инвеститори?! Тея в Германия , Холандия и целия ЕС дето правят бизнес кви са , ненормални ли са ??? че не са дотърчали тука ... Стига бе да направт бизнеса БЕЗ ДАНЪЦИ...за всеки магазинер ...МЕРЦЕДЕС, а з авсеки хоремагция ...ЯХТА!!! Това да имаш дюкян с 2-3 работници да не ти екато да си шеф на "ФОРД" бе пич?! Я се осъзнайте малко ... Всеки с нова кола и секретарка , бизнесмен...а кой ще им плаща борчовете и заемите ?? В България има няма 2-5% бизнесмени другото е пишман-търговци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Гари
преди 13 години
който държи едно магазинче с 2-3 човека как ще му се отразят по-високите осигуровки и по-високите осигурителни прагове. Пък после пишете глупости тука. Хората им вадят статистики, че по-ниските данъци и осигуровки са налели 11 млрд. лева в джобовете на служителите, те пак продължават пролетарските песни за лошите капиталисти експлоататори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Гари
преди 13 години
Като чета коментарите - много хора от работническаа класа пишат в този инвеститорски форум. Що не питате някой дребен бизнесмен - някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Крайно време е да се промени СИСТЕМАТА, защото иначе тя ще се срине и това е математически неизбежно - докато най-многобройните държавна администрация и ушева *** на светът не плащат осигуровки, докато "държавата" пилее парите, които хората внасят за бъдеща пенсия, за да издържа *** *** и да им плаща, за да се плодят !!! Когато сегашните 25-30 годишни хора достигнат възраст за пенсия, тогавашните наследници на Дянков сигурно ще вдигнат пенсионната възраст на 118 години, защото *** ще са изяли всичко, което тия хорица са внесли за цял живот !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
forexar
преди 13 години
Вместо да се промени системата се променят параметри ... Това може да помогне ако системата работи и трябва само финно да се настрой .. Но тук случая не е такъв. Тук се пречи на ефективните субекти като им се взима печалбата за да се даде на неефективните субекти ... или по друг начин казано "комунизъм" !А трябваше да има лични партиди ! Който дава повече трябва да получи повече. Сега държавата насила всима едни точно уточнени пари с обещанието да даде някога евентуално някакви пари евентуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
patra@digicom.bg
преди 13 години
когато данък печалба стана 10% колко от бизнеса се върна от сивата част на спектъра, та сега всички отиват пак там!!! А с колко вдинаха заплатите!!! името не е правилно - не бизнисмени , а самовлюбени и самодоволни комплексари, които се вземат на много сериозно и не искат да помислят как живеят техните служители. Истината е - и те ще умрат, а после и нашия ред ще дойде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
FINTA
преди 13 години
Каква оценка да дадем на българския бизнес. Като на цялата държава. Стиснати снобари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още