IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите – излъгани, болниците – без пари

Този път ябълката на раздора е разпределението на финансите между здравните институции

10:45 | 20.10.10 г. 9
Лекарите – излъгани, болниците – без пари

В последните дни и часове конфликтите в българското здравеопазване се задълбочават, а причината е начинът, по който ще се разпределя финансовия ресурс в системата.

Непреодолимите различия са между лекарите и правителството. Конфликтът достигна връхната си точка вчера, когато председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов скъса споразумението, което беше подписано с премиера Бойко Борисов преди две седмици.

Тогава, за да „укроти“ лекарските страсти и да тушира готвените протести, правителството даде на съсловието обещания, които впоследствие се оказаха само на хартия.

Основното обещание беше за това, че парите от здравни вноски, ще се връщат в системата и ще отиват отново за лечение, а не за запълване на други дупки в бюджета.

Точно неспазването на този параграф разгневи ръководството на лекарския съюз вчера след заседанието на Тристранния съвет.

„Подведени сме и категорично отхвърляме проектобюджетът на НЗОК, предложен от правителството вчера“, заявиха от БЛС.

Става въпрос за 400 милиона лева от бюджета на касата, които ще бъдат преведени в бюджета на Министерството на здравеопазването.

Според лекарите правителството ги е подвело, тъй като парите ще бъдат прехвърлени от финансовото министерство на здравното и отново няма да достигнат до болниците, респективно до пациентите.

Позицията на БЛС е, че правителството се опитва да прехвърли целия предвиден финансов ресурс към Министерството на здравеопазването и да изолира ролята на Националната здравно-осигурителна каса, което на практика означава липса на прозрачност при разходването на средствата за здраве и догодина.

След обсъждането на здравния бюджет за 2011 г. стана ясно, че парите за здраве за 2011 г. ще бъдат 3,05 милиарда лева или 3,9% от БВП.

Ще има протести и няма да отстъпим от позициите си, тъй като защитаваме интересите на лекари и на пациенти, категорични са от лекарската организация.

Според ръководството на БЛС начинът на финансиране на здравеопазването, предвиден за догодина ще ощети българските пациенти.

Остава отворен въпросът дали това не е поредният опит на държавата да контролира бюджета по перо здравеопазване, изолирайки останалите участници в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 13 години
Що не вземат да ги ограничат. Избираш си или държавното, или частния кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Да си направят сапунка сериал от сорта на Спешно отделение или пък Анатомията на Грей и други ПР лайа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
VP
преди 13 години
А ако аз реша, че вместо да спестявам искам да живея сега и като се пенсионирам нямам 1 спестен лев какво правиме? Вината си е моя, но ще изляза да протестирам и да искам помощи от държавата. Държавата ще остави ли хиляди като мен безотговорници да умрат от глад? Или ще тръгнем да крадем и правим безредици докато ни дадат помощи? Парите за пенсии се събират с принуда, защото обикновените безотговорници като мен не мислят за след 50 години. Лошото е, че икономистите не носят политическа отговорност и никой няма да им държи сметка на тях като пропаднат глупостите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ctefan68
преди 13 години
Предлагам на тези лекари /лекарски съюзи/да спрат да използуват думата 'пациент', както и нейните производни. Защото нищо от техните претенции не е в интерес на болния. А само на възможното крадене. Да не забравяме с какви пари са изградени частните клиники. Предлагам да се направят законови промени за пълната забрана върху вземането на каквито и да било пари/освен заплати и др. легално придобити/, включая аптеки, спа-центрове и от фирми-дистрибутори или производители на лекарства. На всеки хванат - отнемане на лекарските права за много години или завинаги. Трябва да се направи невъзможно вземането на пари от лекар, като наказанието да е за 'средно тежко криминално престъпление'.Те са лекари, а не полукомпетентни професионалисти-авантаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
jorkata_pz
преди 13 години
Стига с тея лекари дето ламтят само за пари. Не се ли наядоха достатъчно ами все искат повече и повече. Без това повечето от тях са големи некадърници и само гледат на пациентите като на клиенти на които да им пробутат по- скъпи хапчета (защото имат полза от това нещо). Източват здравната каса постоянно с измислени направления, хората лежат по болниците, като за повечето от тях не е наложително, но така се взимат пари от НЗОК, та даже има случай че се пускат годишни профилактични прегледи на починали хора, което е абсолютен абсурд. Не че трябва да им се увеличат парите ами трябва и да им се намалят, т.к. те и без това достатъчно източват по различни начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Браво ще кажа само на този, който въведе изцяло лични пенсионни сметки. Всичко друга са временни мерки за закърпване на положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Да не ни бъркаш с Гърция?В България пенсионната възраст не е най-ниската.Като питаш кой ще работи - ромите. Понеже те останаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Браво на френския президент Саркози. Увеличава пенсионната възраст с 2 години въпреки парализираната от стотици хиляди стачници страна. Вероятно това е политическата му смърт, но икономическо събуждане за Франция.Тук управляващите се държат все едно искат да бъдат преизбрани и не им пука за истинските реформи. А математически е лесно - най-застарялата нация- най-ниска пенсионна възраст. Това не може да бъде, освен с по-ниски пенсии. Като сегашните кандидат пенсионери са имали по 1 дете, как очакват да се пенсионират рано, още повече като това дете е емигрирало в чужбина? Кой ще работи в най-застарялата държава в региона и ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Libor
преди 13 години
Има ли изненадани? Ще последват полицаите, после работодателите, после и синдикатите, после ще се разделим с някой министър, ще започнем на чисто, след това кръгът се затваря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още