IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДСВ: "Малката национализация" означава голяма загуба на доверие

Партията излезе с ново предложение за плащане на вноските за пенсия

13:46 | 28.10.10 г. 4
НДСВ: "Малката национализация" означава голяма загуба на доверие

НДСВ изрази безпокойство от евентуалната национализация на професионалните пенсионни фондове, съобщи БТА.

Въпреки че беше избрана "малката национализация", това означава голяма загуба на доверие, каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси на хората, попита лидерът на партията Христина Христова. Според нея това е посегателство върху частна собственост и граждански права.

По думите на Николай Василев евентуална национализация на част от пенсионните фондове заедно с други стъпки на управляващите се отразяват унищожително на българската фондова борса.

В резултат от целия хаос в данъчната и осигурителната политика и това, което се случи с пенсионните фондове, само за последните две седмици пазарът падна с 15 процента, посочи Николай Василев.

Той допълни, че правителството се опитва да компенсира евентуалния недостиг на средства, тъй като приходите продължават да не се събират в необходимия размер, а и приходите за 2011 г. са надценени.

НДСВ предложи от следващата година всички, родени след 1980 г., да избират дали да плащат вноската си за пенсия в Националния осигурителен институт (НОИ) или в частни капиталови пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
хендехох
преди 13 години
Бойко Борисов - премиер национализаторОчаквайте да влезе вкъщи и да ви секвестира нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
lio58
преди 13 години
По скоро от догодина да се създадат към НОИ фондове аналогични на професионалните и всеки от първа или втора категория труд да решава къде да си влага вноската за пенсия. Относно сегашното положение нека се накарат частните фондове да плашат частта от пенсията за ранно пенсиониране пропорционална на годините за които са внасяни вноски при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
lio58
преди 13 години
НДСВ да каже и от къде ще дойдат парите за сегашните пенсионери и за тези които се пенсионират през следващите 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
НДСВ измислили хубаво, но няма да се приеме. Защото ако се - кой ще остане да плаща на НОИ ? А като никой не налива пари в НОИ - кой ще плаща пенсията на Ушев и пожизнената издръжка на Хъхрю? Дядо Мраз ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още