fallback

НДСВ: "Малката национализация" означава голяма загуба на доверие

Партията излезе с ново предложение за плащане на вноските за пенсия

13:46 | 28.10.10 г. 4

НДСВ изрази безпокойство от евентуалната национализация на професионалните пенсионни фондове, съобщи БТА.

Въпреки че беше избрана "малката национализация", това означава голяма загуба на доверие, каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси на хората, попита лидерът на партията Христина Христова. Според нея това е посегателство върху частна собственост и граждански права.

По думите на Николай Василев евентуална национализация на част от пенсионните фондове заедно с други стъпки на управляващите се отразяват унищожително на българската фондова борса.

В резултат от целия хаос в данъчната и осигурителната политика и това, което се случи с пенсионните фондове, само за последните две седмици пазарът падна с 15 процента, посочи Николай Василев.

Той допълни, че правителството се опитва да компенсира евентуалния недостиг на средства, тъй като приходите продължават да не се събират в необходимия размер, а и приходите за 2011 г. са надценени.

НДСВ предложи от следващата година всички, родени след 1980 г., да избират дали да плащат вноската си за пенсия в Националния осигурителен институт (НОИ) или в частни капиталови пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
fallback