IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири парламентарни комисии приеха на първо четене бюджет 2011

Предвижда се растежът на БВП догодина да бъде 3,6 на сто

18:40 | 28.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Четири парламентарни комисии приеха на първо четене бюджет 2011

На съвместно заседание днес четири парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по икономика и енергетика, по социална политика и по здравеопазване, след дебати в рамките на три часа приеха на първо четене държавния бюджет за 2011 г. и бюджетите за 2011 г. на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В началото на заседанието Симеон Дянков посочи накратко вече известните основни параметри на държавния бюджет 2011, а именно планиран растеж на БВП от 3,6% при очакван за тази година растеж от 0,7%.

Бюджетният дефицит за 2011 се планира да е в размер на 1,96 милиарда лева, тоест 2,5% от прогнозирания БВП. Публичните разходи за догодина се планира да са 35,5% от БВП, при положение че този показател за тази година е около 40%.

По думите на Дянков от основните направления на бюджетните разходи най-много ще бъдат разходите за социалния сектор – 12,6% от БВП.

Директорът на НЗОК Нели Нешева посочи, че през следващата година се очаква бюджетът на касата да бъде балансиран. Здравната вноска се запазва 8% от осигурителния доход.

Новото е, че 10% от здравно-осигурителните приходи отиват в резерва на касата. Нешева отбеляза, че има рискове за неизпълнение на приходната част на бюджета, заради неясноти в оценката на икономическата среда, промени в нормативната база, евентуално неплащане на здравните вноски и други.

Председателят на НОИ Христина Митрева посочи, че вдигането на осигурителната вноска с 1,8 процентни пункта ще донесе 383 милиона лева повече приходи в бюджета на ДОО.

Вдигането на осигурителните прагове с 5,6% ще доведе до допълнителни приходи от 110 милиона лева.

Дефицитът в бюджета на ДОО за 2011 г. се предвижда да е 1,39 милиарда лева. А очакваният дефицит в бюджета на ДОО за тази година е 2,61 милиарда лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Тия са бетер Тройната коалиция 2008 година!!!А, слезте малко на земята, бе - ръст ако има изобщо ще е супер малък, направо символичен...Ама как иначе да си оправдаят гласуваните големи разходи?!Трябва да има разходи, защото там ще стават и далаверите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още