IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат нова структура на енергийните дружества

Преструктурирането им трябва да завърши до март 2011 г. в изпълнение на европейските изисквания

15:12 | 18.11.10 г.
Предвиждат нова структура на енергийните дружества

Предвижда се обединение на Националната електрическа компания (НЕК) с АЕЦ "Козлодуй" и държавните части от топлоцентралите в комплекса "Марица изток". Това коментира на конференцията "В търсене на енергия - какво спира ВЕИ проектите в България" депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, съобщи БТА.

По-късно пред журналисти Николов уточни, че дружествата ще се обединят под "шапката" на НЕК, с което ще се избегне декапитализация на компанията. По думите му към момента НЕК се съставлява от 70 на сто привлечен капитал и 30 на сто - собствен. Предвижда се също от НЕК да бъде отделен "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО).

Един от обсъжданите варианти е „новата“ НЕК, отделеният ЕСО, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да съставляват бъдещия "Български енергиен холдинг" (БЕХ), коментира Николов.

Според него с предвижданата нова структура на енергийните дружества ще се избегне и абсурдната ситуация НЕК и АЕЦ да се конкурират за международните пазари, след като и двете дружества са държавна собственост.

От думите на Николов стана известно, че се обмисля и втори вариант за преструктуриране, при който да бъдат отделени производствените и преносните енергийни дружества. Той предвижда във втори БЕХ да бъдат отделени преносните дружества или да се структурират като дирекция към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Преструктурирането на енергийните дружества трябва да завърши до март 2011 година в изпълнение на европейските изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още