IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с отпуските от 2010 година?

Очаква се след 2011 година забраната за пренасяне на полагаема отпуска да влезе в сила

14:36 | 28.12.10 г.
Какво се случва с отпуските от 2010 година?

За да се намали напрежението от споровете около ползването през 2011 година на полагаемите отпуски за 2010 година, още в първия работен ден на Народното събрание след Нова година ще се внесе предложение за изменение на закона.

Това каза днес заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова, цитирана от БТА.

По думите й законопроектът ще регламентира възможност за ползване на отпуската от 2010 година през следващата година. А след 2011 година забраната за пренасяне на полагаема отпуска ще влезе напълно в сила.

Объркването идва от различното тълкуване на новите разпоредби в Кодекса на труда след решението на Конституционния съд (КС), което влезе в сила на 23 ноември. Тогава КС обяви за противоконституционен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г.

Споровете се задълбочиха между Министерството на труда и социалната политика, синдикатите и юристи, които тълкуват закона различно.

Пред bTV директорът на дирекция “Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд” Емил Мирославов обясни, че становището, че отпуската „гори“, ако не бъде взета до края на 2010 г. е от месец август, а не от сега. По думите му е било препоръчано всеки да използва отпуската си за 2010-а, защото шансът да загуби дните почивка, които му се полагат е по-голям.

В същото време, отново пред bTV, президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че отпуски не могат да бъдат загубени. „Препоръчвам на работодателите да слушат нашето мнение, защото то е в тяхна полза, в полза на хората и в полза на закона“, каза още Димитров.

През лятото бяха приети промени в Кодекса на труда, според които натрупаните отпуски до края на 2009 г. трябва да бъдат изчистени до края на 2011 година.

Според последното решение на социалното министерство обаче неизползваните дни отпуск не могат да се пренасят в следващите календарни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още