IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли ветото на президента за ползването на старите отпуски

Така работещите ще трябва да използват отпуските си от минали години до края на 2011, след което ги губят без право на парично обезщетение

12:05 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът отхвърли ветото на президента за ползването на старите отпуски

След гласуване и прегласуване днес парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Кодекса на труда за режима на ползване на отпуските. "За" закона гласуваха 130 депутати, против него бяха 49, съобщи БТА.

Ветото подкрепиха парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България, а "за" промените в кодекса бяха депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и Атака.

Така остава непроменен текстът, приет от парламента на 23 юни, натрупаният отпуск от минали години да се използва до края на 2011 година. Според приетите вече изменения след 1 януари 2012 г. работещите могат да отлагат за следващата година най-много до 10 дни от платения си отпуск.

Президентът Георги Първанов наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда в началото на юли. Имат се предвид текстовете, с които се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона, съобщиха тогава от прессекретариата на държавния глава.

По време на обсъждането днес в парламента преди гласуването на ветото министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира, че с промените в Кодекса на труда "не се отнемат права, а се въвежда ред и определен график, по който хората да използват отпуските си". Той допълни, че се дава 18-месечен срок, в който старите отпуски да бъдат използвани. Според министъра единственият довод на президента за налагане на вето е предположението, че би могло да се стигне до невъзможност за ползването на натрупания годишен отпуск.

Председателят на парламентарната комисия по социална политика Драгомир Стойнев (Коалиция за България) посочи от своя страна, че промените са "антисоциални, дискриминационни и противоконституционни". Той обвини управляващите, че са загубили връзката си с народа. По думите на Стойнев работниците с много натрупани почивни дни едва ли ще успеят да ги използват до края на 2011 г. По думите му това не е хипотеза.

Хасан Адемов обясни преди гласуването, че ДПС ще подкрепи ветото на президента, защото държавният глава не възразява срещу механизма, който се въвежда за ползването на отпуск, а срещу сроковете, заложени с промените в кодекса. Адемов отбеляза, че синдикатите може да подкрепят самата идея, но също не са съгласни със сроковете и подкрепят ветото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още