fallback

Дянков: Слагаме датчици на резервоарите по бензиностанциите

Тези, които не са изпълнили изискването, ще бъдат затворени

11:00 | 11.01.11 г. 9

Държавата ще сложи датчици на резервоарите на бензиностанциите. Това съобщи пред bTV финансовият министър Симеон Дянков.

От днес започват масови проверки дали бензиностанциите са свързали колонките си със системата на Националната агенция по приходите (НАП). Тези, които не са изпълнили изискването, ще бъдат затворени.

Според министъра на финансите, за да бъде преборена контрабандата на 100%, освен касовите апарати, и самите резервоари в бензиностанциите трябва да бъдат свързани с данъчните. Идеята е дошла от асоциацията на търговците на горива.

"В някои, особено по-малки бензиностанции, през нощта идва цистерна, вкарва гориво в самия резервоар и след това почват вече колонките да са свързани с НАП, но самото фалшиво гориво вече е вкарано в резервоара”, обясни Дянков.

Финансовият министър вече е задействал законова поправка за слагането на датчици на резервоарите. Освен това, за да се следи изкъсо какво гориво се движи из страната, ще се състави специална обединена група от данъчни и митничари.

"До 300 млн. лева допълнително може да влязат в хазната от този тип допълнителни мерки", смята финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 12.09.22 г.
fallback