fallback

ДКЕВР: Инфлация над 4-5% би трябвало да се включи в цената на тока

Предложението на ръководството на ДКЕВР е това да стане от 1 юли

12:27 | 11.01.11 г. 4

Ако инфлацията е повече от 4-5%, би трябвало да се включи в ценообразуването на електроенергията, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Предложението на ръководството на ДКЕВР е инфлацията да се включи в цената на тока от първи юли. „Като оценим колко е голяма инфлацията, ще преценим дали тя ще има ефект върху цените, ще се вземе предвид и влиянието на други фактори“, допълни Семерджиев.

По думите му и досега инфлацията е била фактор в ценообразуването на електроенергия, но когато е незначителна, тя не се е отчитала или се е отчитала дотолкова, доколкото влияе на преките разходи на компаниите.

„Очакваме предложенията на енергийните компании за размера на такса "електромер", каза още Семерджиев.

ДКЕВР работи по техническите проблеми за въвеждането на такава такса. Относно това дали таксата трябва да е еднаква за всички дружества, Семерджиев каза, че подходът трябва да е еднакъв.

„Няма да позволим както за тримесечното отчитане, да има различен подход, при който се получи така, че една част от потребителите бяха третирани по различен начин по отношение на сметките спрямо други. Трите енергийни компании са достатъчно големи, за да работят по един и същи начин“, заяви Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
fallback