fallback

Плановете на правителството – успех в осигуряването, провал в приватизацията

Проучване сред икономисти, синдикати и работодатели показва противоречие относно оценката на антикризисните мерки

08:59 | 17.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Институтът за пазарна икономика е провел проучване с цел да бъде изчислено колко от точките от антикризисния план на правителството са били реализирани. Резултатът от проучването показва, че това се е случило с по-малко от половината от 60-те предвидени за противодействие на кризата мерки.

С най-добро изпълнение са мерките за социалното осигуряване. Например – първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя, съобщава Dnes.bg.

Най-зле са осъществени идеите за нови приходи в бюджета. Провал в плана са неосъществените планове държавата да продаде квоти емисии за парникови газове и да спечели от приватизация. Според икономистите неизпълнените мерки за приватизацията и продажба на газови емисии са доказателство, че планът е бил хаотичен и със спорен резултат.

Синдикатите и работодателите дават противоречива оценка. От една страна, бизнесът отчита, че не е въведено плащане на такса смет според изхвърления отпадък и има нула напредък към електронно правителство. От друга страна, са изплатени част от дълговете към бизнеса и наистина средствата по европроекти се плащат по-бързо.

Синдикатите се радват, че отпадна таванът на обезщетението за безработица, събран е допълнителен дивидент от предприятията и са икономисани 20 на сто от бюджетните разходи. От друга страна обаче, очакванията за увеличение на доходите не се случиха.

Сега синдикатите смятат, че е време да се напишат нови мерки – за растеж и възстановяване на загубените при кризата 250 000 работни места.

Икономистите и синдикатите спорят най-много за това дали започналата пенсионна реформа е плюс или минус. Според синдикатите мерките са най-добрите възможни, докато анализаторите казват, че правителството само е отбило номера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
fallback