IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат пълна забрана за пушене в малките заведения от лятото

Според бизнеса действащите от началото на годината правила създават неравнопоставеност в работата им

15:29 | 18.01.11 г.
Предлагат пълна забрана за пушене в малките заведения от лятото

През лятото на тази година да се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м, решиха днес министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, председателят на комисията по здравеопазване, представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София на среща при премиера Бойко Борисов.

Предложението предстои да се разгледа от парламентарната група на ГЕРБ, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Основната причина за промяната е, че в момента в страната има различен режим за ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места, което създава неравнопоставени условия за работа на бизнеса у нас, поясняват от МЗ. 

От началото на годината големите заведения над 50 кв. м би трябвало да са обособили специална зона за пушачи. В същото време собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м могат да избират дали в тях да се пуши или не.

През 2012 г. ще се вземе решение и за това кога да се въведе в страната пълна забрана за пушене на всички закрити обществени места.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социалнозначими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечносъдовите и белодробните. Затова въвеждането на ограничителни мерки е политика не само на България, но и на целия ЕС.

Според изследване на „Marketing Solutions” от 2010 г. над 72% от българските граждани са заявили, че ще спазват пълната забрана на тютюнопушене на обществени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още