fallback

Nikkei: Toshiba ще строи соларна централа за 1,2 млрд. долара в България

В Ямбол ще бъде построена една от най-големите централи за енергия от слънцето в света с подкрепата на японското правителството, пише местният вестник

09:56 | 21.01.11 г. 10

Toshiba и Tokyo Electric Power ще построят в България една от най-големите соларни електроцентрали в света с подкрепата на японското правителство, съобщи японският бизнес вестник Nikkei, цитиран от АФП.

Централата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 г. на цена над 100 млрд. йени (1,2 млрд. долара), пише вестникът.

Още миналата година се появи информация, че Toshiba планира соларна централа в Ямбол, като цитираната тогава от Ройтерс инвестиция беше значително по-скромна - около 4 млрд. йени (над 47 млн. долара).

Toshiba, Tokyo Electric, японската търговска компания Itochu и подкрепената от правителството Innovation Network Corp. of Japan ще създадат местно съвместно дружество, като ще инвестират общо около 50 млрд. йени.

Европейската енергийна компания CEZ Group също ще участва в съвместното дружество с до 20 млрд. йени, според информацията на вестника.

Японският министър на икономиката и промишлеността Банри Кайеда и българският енергиен министър Трайчо Трайков ще постигнат споразумение за подкрепа на консорциума на среща в началото на следващата седмица, пише Nikkei.

От 22 до 26 януари премиерът Бойко Борисов ще бъде на  работно посещение в Япония, като в българската делегация заедно с други министри е включен и Трайчо Трайков, съобщиха от пресцентъра на правителството вчера.

„Вярно е, че Toshiba провежда различни дейности за развитие на соларна енергия в България”, посочва говорител на Toshiba. „Не можем обаче да коментираме конкретен проект и нищо не е решено още."

Централата ще започне дейност с производствен капацитет от около 50 хил. киловата. Постепенно капацитетът ще бъде увеличен до 250 хил. киловата за пет години, сочи информацията на бизнес всекидневника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 08.09.22 г.
fallback