IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетират фермери как да се реформира земеделският сектор

В рамките на шест месеца ще бъде обсъждана позицията на България за Общата селскостопанска рамка на ЕС за периода 2014-2020 година

15:27 | 31.01.11 г.
Анкетират фермери как да се реформира земеделският сектор

През следващите шест месеца в различни градове в страната ще бъде обсъждана позицията на България за Общата селскостопанска рамка на ЕС за периода 2014-2020 година. Това каза в парламента евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, съобщава БТА.

Целта на дискусиите е в тях да се включат представители на земеделския сектор у нас. Първата среща ще бъде на 15 февруари в Благоевград, а последната - на 15 юли в Ямбол, когато се очаква да бъде съставена и окончателната позиция на страната ни, посочи Неделчева.

Мнението на селскостопанските производители ще бъде отчитано чрез анкети, резултатите от които трябва да покажат как да се реформира секторът. „Селското стопанство е стратегически отрасъл в икономиката ни и ние трябва да отстоим националната си позиция“, каза евродепутатът Мария Неделчева.

По думите на председателя на парламента Цецка Цачева изработването на позицията на страната ни по общоевропейската селскостопанска политика е обвързано и със законодателни инициативи.

„За следващия програмен период България ще настоява за справедливо разпределение на финансовите средства за селскостопанските производители в ЕС“, каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. По думите му ЕК трябва да даде възможност на всяка страна да разпредели субсидиите, съобразно с нуждите си.

Мария Неделчева допълни, че в момента българските земеделски производители получават 40 на сто от субсидиите, получавани от земеделските стопани от старите страни-членки на съюза. „Това е исторически подход и няма основание вече да бъде прилаган“, каза още тя.

Неделчева посочи, че е дала началото на декларация в Европейския парламент с искане за изравняването на преките плащания между новите и старите страни-членки на ЕС. За два месеца обаче декларацията е подкрепена само от деветима български евродепутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още