IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще разчитат на прогнозируеми бюджети през 2011 г.

Директорите им ще могат да разпределят и прехвърлят средства от месец в месец и от тримесечие в тримесечие

14:26 | 03.02.11 г.
Болниците ще разчитат на прогнозируеми бюджети през 2011 г.

Лечебните заведения вече ще имат прогнозируеми бюджети, като директорите им ще могат да разпределят средствата от месец в месец като средствата не трябва да надвишават отпуснатата сума за тримесечие, както и да разпределят от тримесечие в тримесечие, като спазват финансовата рамка за годината, съобщи БТА.

Това предвижда новата методика за определяне на средствата за болнична помощ на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), представена днес от директора на институцията Нели Нешева.

Специална комисия на централно ниво ще преценява прогнозните предложения, които директорите на болниците ще представят в районните здравно-осигурителни каси (РЗОК). Така получената прогнозна стойност ще бъде представяна в Надзорния съвет на НЗОК, който ще я одобрява.

„Новата методика е отворена и гъвкава, а прякото участие на директора на лечебното заведение в процеса на разпределяне на средства е момент на демократичност и прозрачност“, заяви Нели Нешева.

Прогнозните стойности директорът представя след разрешително за дейност, в зависимост от обема извършена работа през предходната година, спрямо нивото на компетентност на лечебното заведение, броя на клинични пътеки, по които работии промяната в цените.

„Директорът на болницата не е прост разпределител на средства, той трябва да бъде мениджър, да прояви гъвкавост, да предвиди какви средства са му необходими спрямо обема извършена дейност“, смята Нешева.

Тя допълни, че от касата ще следят стриктно обективността на директорите на РЗОК при разпределяне на средства за лечебните заведения. При представяне на неверни данни, в случаи, когато неоснователно на определени болници са разпределени повече средства, на директорите на РЗОК ще бъдат налагани санкции.

В случай, че лечебното заведение надхвърли годишния си бюджет, при много стриктно спазване на финансовите правила и при доказани строги обстоятелства, след разрешение на Надзорния съвет на НЗОК ще могат да
му се отпуснат допълнително средства.

Нешева посочи, че има малък резерв, заделен на централно ниво в методиката, който е различен от оперативния резерв на касата. Този малък резерв, от който ще се осигуряват допълнителни средства, е в размер до 10 процента от сумата, предвидена в бюджета на НЗОК за болнична помощ, който е 958 милиона лева.
Оперативният резерв на НЗОК е в размер на 260 милиона лева, той ще може да се отблокира и средства от него да се прехвърлят към болниците по преценка на Надзорния съвет на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още