IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК прие 5 нови принципа за финансиране на болниците

Новите правила ще бъдат определящи при разпределяне на средствата за болнична помощ

10:11 | 01.02.11 г.
НЗОК прие 5 нови принципа за финансиране на болниците

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) прие новите правила за разпределяне на средствата за болнична помощ, съобщиха от институцията.

В приетите правила са заложени пет нови принципа за финансиране на лечебните заведения през 2011 година, предложени от управителя на НЗОК д-р Нели Нешева.

Според първия принцип всяка районна здравно-осигурителна каса ще изготвя освен базови годишни бюджети и прогнозни бюджети за 2011г. на лечебните заведения за болнична помощ.

Вече ще работи и постоянно действаща комисия в НЗОК, с участието на директорите на районните здравни каси, която ще анализира прогнозните бюджети на лечебните заведения и базовите годишни бюджети. В края на всяко тримесечие комисията ще има право да предлага корекция на бюджетните сметки на болниците.

НЗОК дава възможност на изпълнителния директор на лечебното заведение за болнична помощ да преразпределя предоставените му средства по месеци, като не надвишава определената от комисията обща стойност за тримесечие.

Според друг принцип НЗОК ще дава възможност на директора на лечебното заведение да предлага на директора на районната каса прехвърляне на неизразходвани в рамките на предшестващо тримесечие средства в следващо тримесечие преди изтичането му, като сумата не трябва да надвишава утвърдената обща годишна стойност на средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още