fallback

Анализатори: Вдигането на минималната работна заплата ще стресира пазара

Екпертите настояват за мерки, които да стимулират бизнеса

08:26 | 09.02.11 г. 26
Автор - снимка
Създател

Вдигането на минималната работна заплата ще стресира пазара, а правителството ще постигне по-добър ефект, ако стимулира бизнеса да запази сега съществуващите работни места. Това заявиха пред Investor.bg анализатори и работодатели по повод вчерашното изявление на социалния министър Тотю Младенов, че се предлага повишение с 30 лв. на минималната работна заплата (240 лв. в момента) от 1 юли, от което ще се възползват 128 хиляди души. Финансовият министър Симеон Дянков обаче заяви, че е против подобно увеличение.

Не бива да си правим илюзиите, че работодателите просто ще извадят 30 лв. и ще вдигнат заплатите на всички, които вземат сега 240 лв., заяви Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Тя посочи, че е напълно възможно доста хора да останат без работа или да минат към сивия сектор. Така те пак ще вземат 240 лв., но неофициално.

Пазарът ще се стресира от вдигането на минималното възнаграждение. В крайна сметка няма да се постигне търсеният социален ефект, посочи Славова. Тя допълни, че се избързва с вдигането на минималния доход, тъй като още не са отминали негативните ефекти от кризата и икономиката не е започнала да се съвзема.

„При сегашното състояние на българската икономика моментът не е най-правилният за увеличаване на минималната работна заплата, въпреки че увеличението ще има положителен ефект върху разполагаемия доход на населението“, коментира Драгомир Белчев, финансов директор на Института за икономическа политика.

Според него значителна част от тези, които ще усетят ръста, са в бюджетния сектор. Но при наличието на фискален дефицит и ристриктивна разходна политика е най-добре бюджетът да не бъде обременяван допълнително.

„В момента действията на правителството е най-добре да бъдат насочени към стимулиране на бизнеса, запазването на старите работни места и създаването на нови. Увеличаването на разходите за труд и социални осигуровки ще доведе до съкращаването на други разходи“, посочи анализаторът. Той допълни, че в крайна сметка ще се стигне до загуба на работни места и съкращаване на част от разходите си за инвестиции, което ще забави икономическия растеж.

Работодатели: 12% ръст на заплатите ще натовари фирмите

Предлаганото вдигане на минималната работна заплата няма да засегне само 128 хиляди души, а фирмите като цяло ще трябва да повишат фонд работна заплата с около 10-12%, изчисли Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Според него някои предприятия ще се справят с подобно увеличение – например работещите за експорт компании, които имат поръчки. Други обаче няма да успеят и ефектът ще е допълнителна безработица или намаляване на конкурентоспособността.

„Нашето предложение е да не се определя нова минимална заплата за всички фирми, а да се договаря минимално заплащане по браншове с колективни трудови договори. Например в металургията се вземат най-малко 300 лв.“, аргументира се Колев.

„Действително през 2010 г. имаше ръст на производителността на труда, но ръстът на заплатите изпревари този показател“, допълва зам.-председателят на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
fallback