IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Възможността за ръст на минималната заплата е нереалистична

От КНСБ настояват минималната работна заплата да се увеличи на 290 лв. от юли тази година

10:13 | 27.01.11 г. 1
П. Ганев: Възможността за ръст на минималната заплата е нереалистична

Обявената от социалния министър Тотю Младенов възможност за ръст на пенсиите и на минималната работна заплата от средата на годината е нереалистична и е в разрез с финансовото състояние на държавата, заявява  икономисът Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Петър Ганев смята, че ако това се случи, предизборно и популистично, може да "взриви" бюджета.

„Просто няма как да се случи в тази икономическа обстановка и е доста опасно да се говори. Неща, които се пускат в общественото пространство, създават някакви очаквания, а пък накрая няма как да се случат от чисто финансова гледна точка, могат да се случат само с тотално издънване на бюджета. Ако все пак се случи, това означава отново да минем над трите процента, да има по-сериозни санкции от страна на европейските институции към нас и съответно да забавим и възстановяването“, посочва Ганев.

Тези дни министър Тотю Младенов обяви, че през март ще започнат преговори с работодатели и синдикати за увеличение на минималното възнаграждение от юли. Такова предложение имаше още миналата година, но то беше категорично отхвърлено от управляващите.

Междувременно президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че настоява обсъжданията за увеличение на минималната заплата да започнат още през февруари и да се преговаря за минимална стойност от 290 лв. от юли тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Изобщо не е в разрез - държавната администрация продължава да е раздута, бюджета на армията е абсурдно висок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още